Chilis csokolådé fagylalt tålalva

Chilis csokolådé fagylalt

A chilis csokolĂĄdĂ© fagylalt egy kĂŒlönleges desszert, amely a mexikĂłi konyha ihletĂ©sĂ©re szĂŒletett. A chili Ă©s a csokolĂĄdĂ© pĂĄrosĂ­tĂĄsa Ă©vszĂĄzadok Ăłta ismert, mĂĄr az aztĂ©kok is fƱszeres kakaĂłitalokat kĂ©szĂ­tettek, hogy fokozzĂĄk az energia- Ă©s Ă­zĂ©lmĂ©nyt. A modern csokolĂĄdĂ© fagylaltokban a chili enyhe csĂ­pƑssĂ©ge kiemeli az Ă©tcsokolĂĄdĂ© mĂ©ly, gazdag Ă­zĂ©t, Ă©s egy kĂŒlönleges, meglepƑ kontrasztot alkot. A fƱszeressĂ©g mĂ©rtĂ©kĂ©t termĂ©szetesen Ă­zlĂ©s szerint lehet szabĂĄlyozni, Ă­gy enyhĂ©n pikĂĄnstĂłl egĂ©szen tĂŒzesig alakĂ­thatĂł a desszert karaktere. Ez a fagylalt tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs azok szĂĄmĂĄra, akik szeretnek Ășj Ă­zekkel kĂ­sĂ©rletezni, Ă©s egy izgalmas, krĂ©mes Ă©lmĂ©nyt keresnek. KĂ­nĂĄlhatod reszelt csokolĂĄdĂ©val, pirĂ­tott kakaĂłbab törettel vagy egy kevĂ©s chilipehellyel, hogy mĂ©g intenzĂ­vebb legyen az Ă­zĂ©lmĂ©ny!

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 ml Tej
⭕ 200 ml Tejszín
⭕ 150 g ÉtcsokolĂĄdĂ© (70%-os vagy magasabb kakaĂłtartalmĂș)
⭕ 80 g Kristálycukor
⭕ 1 tk. Cayenne bors vagy chili por
⭕ 5 ml Vanília kivonat
⭕ 20 g Kakaópor

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy låbosban keverd össze a tejet, a tejszínt és a cukrot. Melegítsd közepes långon, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, de ne forrald fel.

    Fontos, hogy ne forrald fel, mert a tejszín kifuthat és odaéghet.

    2

    Add hozzå a kakaóport és a felaprított étcsokolådét. Folyamatosan kevergetve olvaszd fel a csokolådét a tejkeverékben.

    HasznĂĄlj jĂł minƑsĂ©gƱ Ă©tcsokolĂĄdĂ©t, legalĂĄbb 70%-os kakaĂłtartalommal a gazdagabb Ă­zĂ©rt.

    3

    Szórd bele a cayenne borsot vagy chili port, majd alaposan keverd össze, hogy az ízek egyenletesen eloszoljanak.

    A chili mennyisĂ©gĂ©t Ă­zlĂ©s szerint ĂĄllĂ­tsd be. Kezdd kevesebbel, Ă©s kĂłstold meg, mielƑtt többet adnĂĄl hozzĂĄ.

    4

    Vedd le a lĂĄbost a tƱzrƑl, Ă©s keverd bele a vanĂ­lia kivonatot.

    A vanĂ­lia kivonatot a vĂ©gĂ©n add hozzĂĄ, hogy az aromĂĄja ne veszĂ­tsen az erejĂ©bƑl a hƑ hatĂĄsĂĄra.

    5

    Hagyd a keverĂ©ket teljesen kihƱlni szobahƑmĂ©rsĂ©kleten, majd tedd a hƱtƑbe legalĂĄbb 2 ĂłrĂĄra, hogy megfelelƑen lehƱljön.

    A hƱtĂ©si idƑ elengedhetetlen a fagylalt megfelelƑ ĂĄllagĂĄnak elĂ©rĂ©sĂ©hez. Ha sietsz, tedd a keverĂ©ket egy jeges vĂ­zfĂŒrdƑbe, hogy gyorsabban hƱljön.

    6

    A jĂłl lehƱlt fagylaltalapot öntsd egy fagylaltgĂ©pbe, Ă©s kĂ©szĂ­tsd el a gĂ©p utasĂ­tĂĄsai szerint. Ha nincs fagylaltgĂ©ped, öntsd egy fagyaszthatĂł edĂ©nybe, Ă©s ĂłrĂĄnkĂ©nt keverd ĂĄt egy villĂĄval, hogy elkerĂŒld a jĂ©gkristĂĄlyok kĂ©pzƑdĂ©sĂ©t.

    A fagylaltgĂ©p hasznĂĄlata egyenletesebb ĂĄllagot eredmĂ©nyez. Ha kĂ©zzel kĂ©szĂ­ted, a gyakori keverĂ©s segĂ­t megelƑzni a jĂ©gkristĂĄlyok kialakulĂĄsĂĄt.

    7

    Tedd a fagylaltot a fagyasztĂłba legalĂĄbb 4 ĂłrĂĄra, hogy teljesen megdermedjen.

    A teljes dermedĂ©shez szĂŒksĂ©ges idƑ fĂŒgg a fagyasztĂł teljesĂ­tmĂ©nyĂ©tƑl. Ha a fagylalt tĂșl kemĂ©ny, hagyd egy kicsit felengedni tĂĄlalĂĄs elƑtt.

    8

    TĂĄlalĂĄs elƑtt hagyd pĂĄr percig szobahƑmĂ©rsĂ©kleten ĂĄllni, hogy könnyebben kanalazhatĂł legyen. DĂ­szĂ­theted egy kevĂ©s reszelt csokolĂĄdĂ©val vagy chiliporral.

    A chiliporral valĂł dĂ­szĂ­tĂ©s fokozza a chilis Ă­zĂ©lmĂ©nyt. KĂ­nĂĄlhatsz mellĂ© tejszĂ­nhabot is, ha enyhĂ­teni szeretnĂ©d a csĂ­pƑssĂ©get.