Chilis-mangós naan kenyér tálalva

Chilis-mangós naan

A mangó és a csili izgalmas párosítás – édes és csípős, lágy és karakteres. Ez a naan egy trópusi ihletésű desszert vagy uzsonna, amely garantáltan feldobja a napod. A mangó krémes édessége és a csili hője együttesen egyensúlyt teremtenek. Az olvasztott vaj puhítja a tésztát, míg a serpenyőben sütés karamellizált felületet ad. Tipp: ezt a naan-t tálalhatod hűsítő joghurtos mártogatóval, vagy akár fűszeres teával – egzotikus élmény garantált!

Előkészület 25 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 40 perc
1390 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
15 g Cukor
4 g
120 g Joghurt
100 ml Langyos víz
15 ml Olívaolaj
100 g Mangó (aprított, érett)
1 tk. Csilipehely
20 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, élesztőt, cukrot és sót – ez lesz a tészta alapja.

    A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy az élesztő egyenletesen eloszoljon a tésztában.

    2

    Add hozzá a joghurtot, langyos vizet és olívaolajat, majd gyúrd össze rugalmas tésztává. Ez kézi gyúrás esetén kb. 10 percet vesz igénybe.

    A tészta akkor jó, ha sima, rugalmas és nem ragad. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    3

    Fedd le, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 óráig, amíg a tészta duplájára nő.

    A keléshez használhatsz egy enyhén olajozott tálat, így a tészta nem fog ráragadni.

    4

    Az érett mangót vágd apróra, majd keverd össze a csilipehellyel – ez lesz az édes-csípős töltelék.

    A mangó legyen puha és édes, hogy a töltelék ízletes legyen. Ha nincs friss mangód, használhatsz konzerv mangót is.

    5

    Oszd a megkelt tésztát 6 részre, és formázz belőlük gombócokat. Nyújtsd ki ovális formájúra lisztezett felületen.

    A tésztát egyenletesen nyújtsd ki, hogy ne legyen vastagabb a közepe, mint a széle.

    6

    A kinyújtott naan egyik felére kanalazz egy adag chilis-mangós tölteléket, majd hajtsd rá a másik felét, és nyomd le óvatosan.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert kifolyhat sütés közben. A széleket alaposan nyomd össze, hogy a töltelék benn maradjon.

    7

    Süsd a naanokat forró tapadásmentes serpenyőben oldalanként 1-2 percig, míg szép barna foltok jelennek meg rajta.

    A serpenyő legyen elég forró, hogy a tészta gyorsan megsüljön, de ne égjen meg. Ha túl gyorsan sül, vedd lejjebb a hőfokot.

    8

    A forró naanokat azonnal kend meg olvasztott vajjal – így még aromásabb és fényesebb lesz.

    A vaj helyett használhatsz ghee-t (tisztított vajat), ami még intenzívebb ízt ad.

    9

    Tálald azonnal, melegen, akár egy frissítő ital vagy gyümölcsjoghurt mellé.

    A naanokat frissen a legfinomabbak. Ha marad, tárold légmentesen záródó edényben.

    10

    Tipp: Ha nem kedveled az erős csípősséget, csökkentsd a csili mennyiségét vagy használj édesebb csilit.

    A csili mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha gyerekeknek készíted, hagyd ki a csilit teljesen.