Chilis yukgaejang koreai marhahúsleves vöröses színű, tofuval és zöldségekkel

Chilis Yukgaejang

A yukgaejang, vagyis csípős marhahúsleves, a koreai konyha egyik legkedveltebb, lélekmelegítő fogása. Eredetileg a királyi udvarban szolgálták fel, majd a 20. században vált népi étellé, amelyet gyakran fogyasztanak betegség utáni regenerációhoz vagy hűvös időszakban. Ahogy a gochugaru megpirul a szezámolajban, és a hús, tofu, valamint a gombák gőzölgő illata betölti a konyhát, a chilis yukgaejang ígéretes melegséget hoz az asztalra. A hosszú főzés során a marhahús puha, szálas lesz, az alaplé mély és komplex ízvilágot kap. A tofu selymesen omlós, a gombák umami karaktert adnak, a zöldségek pedig frissességet visznek az ételbe. Tálalhatod főtt rizzsel, kimchivel vagy friss újhagymával megszórva – tökéletes választás egy hideg nap estéjén.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 1 óra 50 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Marhahús (lábszár vagy lapocka)
1.5 l Víz
4 db Szárított shiitake gomba
200 g Tofu
1 db Póréhagyma
4 db Fokhagyma
3 ek. Szójaszósz
2 ek. Koreai csilipor (gochugaru)
2 ek. Szezámolaj
1 tk.
0.5 tk. Őrölt fekete bors
150 g Spárgabab vagy zöldbab

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhahúst hideg vízben tedd fel főni, majd forrás után szűrd le, öblítsd át, és öntsd fel a 1.5 liter friss vízzel. Tedd vissza a tűzre, add hozzá a shiitake gombát és főzd fedő alatt 1 órán át.

    A hús előfőzése eltávolítja a zavaros habot és tisztább alaplevet eredményez.

    2

    A fokhagymát aprítsd finomra, a póréhagymát vágd hosszanti csíkokra, a tofu kockákra, a babot vágd 4-5 cm-es darabokra.

    A tofu szeletelésénél használj éles kést, és finoman nyomd, hogy ne törjön össze.

    3

    A megfőtt húst vedd ki, hűtsd le, majd tépkedd szálakra. A shiitake gombát szeleteld fel, majd a levest szűrd le, hogy sima alaplevet kapj.

    A húst melegen, de nem forrón a legkönnyebb tépkedni – így lesz szálas, puha állagú.

    4

    Egy nagy fazékban forrósítsd fel a szezámolajat, add hozzá a csilipaprikát, fokhagymát, póréhagymát, pirítsd röviden, majd add hozzá a húst, gombát, tofut, babot és a leszűrt alaplevet.

    A szezámolaj gyorsan ég, így közepes hőfokon dolgozz, hogy ne keseredjen meg!

    5

    Add hozzá a szójaszószt, sót és borsot. Forrald össze, majd főzd további 15-20 percig, míg az ízek összeérnek és a bab megpuhul.

    Ha intenzívebb ízeket szeretnél, pihentesd a levest fedő alatt 10 percig tálalás előtt.