A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A megfelelő hőmérséklet kb. 37°C.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A tészta akkor kelt meg megfelelően, ha a duplájára nőtt.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztában. Ha a tészta nagyon ragad, tedd be rövid időre a hűtőbe.
A chorizót vágd apró kockákra, és egy serpenyőben pirítsd meg a zúzott fokhagymával együtt, hogy kiadja az ízét. Hagyjuk kihűlni.
A chorizóból kiolvadó zsírt öntsd le, mielőtt a töltelékhez adod.
A reszelt sajttal keverd össze a kihűlt chorizót, hogy ízletes tölteléket kapj.
Használhatsz többféle sajtot is a gazdagabb íz érdekében.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag chorizós-sajtos tölteléket, majd tekerd fel croissant formára.
A háromszögek legyenek egyenlő méretűek, hogy a croissantok egyenletesen süljenek meg.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
A második kelesztés során a croissantok még szebben megnőnek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojással való megkenés segít, hogy a croissantok szép fényesek legyenek.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd tálald frissen.
A croissantokat rácson hagyd hűlni, hogy ne ázzanak el az aljuk.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.