Chorizós croissant

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
30 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
150 g Chorizo kolbász
100 g Reszelt sajt
1 gerezd Fokhagyma
1 db Tojás (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A megfelelő hőmérséklet kb. 37°C.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A tészta akkor kelt meg megfelelően, ha a duplájára nőtt.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztában. Ha a tészta nagyon ragad, tedd be rövid időre a hűtőbe.

    5

    A chorizót vágd apró kockákra, és egy serpenyőben pirítsd meg a zúzott fokhagymával együtt, hogy kiadja az ízét. Hagyjuk kihűlni.

    A chorizóból kiolvadó zsírt öntsd le, mielőtt a töltelékhez adod.

    6

    A reszelt sajttal keverd össze a kihűlt chorizót, hogy ízletes tölteléket kapj.

    Használhatsz többféle sajtot is a gazdagabb íz érdekében.

    7

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag chorizós-sajtos tölteléket, majd tekerd fel croissant formára.

    A háromszögek legyenek egyenlő méretűek, hogy a croissantok egyenletesen süljenek meg.

    8

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    A második kelesztés során a croissantok még szebben megnőnek.

    9

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojással való megkenés segít, hogy a croissantok szép fényesek legyenek.

    10

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd tálald frissen.

    A croissantokat rácson hagyd hűlni, hogy ne ázzanak el az aljuk.