Langyosítsd meg a tejet, és keverd el benne a cukor felét. Morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni 10 perc alatt.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos tej ideális hőmérsékletű.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, a tojást, és gyúrd sima tésztává.
A vajat ne add forrón a tésztához, hagyd kicsit hűlni. Ha túl ragacsos a tészta, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor kemény lesz.
Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát letakarhatod egy konyharuhával vagy folpackkal. A meleg hely lehet a sütő, amit előzőleg kicsit bemelegítettél, majd kikapcsoltál.
Közben készítsd el a tölteléket: keverd össze a porcukrot, a reszelt citromhéjat és a frissen facsart citromlevet.
A citromhéjat reszelés előtt alaposan mosd meg. Csak a sárga héját reszeld, a fehér része keserű.
Nyújtsd ki a megkelt tésztát téglalap alakúra, és egyenletesen kend rá a citromos tölteléket.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le.
Tekerd fel szorosan a tésztát, mint egy roládot, majd szeleteld fel 2-3 cm vastag darabokra.
A roládot éles késsel szeleteld fel, hogy ne nyomd össze a tésztát.
Helyezd a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyd további 20 percig kelni.
A második kelesztés segít, hogy a csigák még puhábbak legyenek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a citromos csigákat 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj a csigákra, hogy ne égjenek meg.
Tálalás előtt szórd meg porcukorral, vagy locsold meg egy kevés citrommázzal, amit porcukor és citromlé keverékéből készíthetsz.
A citrommázhoz adj annyi citromlevet a porcukorhoz, hogy sűrű, de folyékony állagú legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.