Citromos-mákos torta szeletelve

Citromos-mákos torta

A citromos-mákos torta egy klasszikus desszert, amely a savanykás citrom és a ropogós mák egyedi kombinációjával hódít. Ez a recept különösen népszerűvé vált Közép-Európában, ahol a mák kedvelt alapanyag. Ez a frissítő torta tökéletes választás lehet tavaszi és nyári rendezvényekre, vagy akár egy családi ebéd méltó lezárásaként. Az egyszerű elkészítésének köszönhetően kezdők is bátran nekivághatnak ennek a desszertnek.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Liszt
180 g Cukor
4 db Tojás
120 g Vaj
100 ml Tej
100 g Mák
50 ml Citromlé
2 db Reszelt citromhéj
1 tk. Sütőpor
1 tk. Vanília kivonat

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy 22 cm-es tortaformát.

    A sütő előmelegítése biztosítja az egyenletes sütést. A tortaformát alaposan vajazd ki, hogy a torta ne ragadjon le.

    2

    Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport és a mákot.

    A száraz hozzávalók összekeverése biztosítja, hogy a sütőpor egyenletesen eloszoljon a tésztában.

    3

    Egy másik tálban verd habosra a tojásokat a cukorral, majd add hozzá a vajat, a citromlevet, és a reszelt citromhéjat.

    A tojásokat a cukorral addig verd, amíg világos és habos nem lesz, ezáltal a torta könnyebb lesz. A vaj legyen olvasztott és hűtött, vagy szobahőmérsékletű.

    4

    Szitáld a száraz hozzávalókat a nedves keverékhez, majd óvatosan keverd össze. Végül add hozzá a tejet.

    A száraz hozzávalókat szitálva add a nedves keverékhez, hogy elkerüld a csomósodást. A tejet fokozatosan add hozzá, hogy a tészta ne legyen túl folyékony.

    5

    Öntsd a tésztát a tortaformába, és süsd 30-35 percig, amíg a beleszúrt tű tisztán kijön.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj oda. Ha a teteje nagyon barnul, takard le alufóliával. A tűpróba segít ellenőrizni, hogy a torta átsült-e.

    6

    Hűtsd ki a tortalapot, majd vágd ketté. Töltsd meg citromos krémmel, amelyet mascarpone és porcukor keverékéből készíthetsz.

    A tortalapot teljesen hűtsd ki, mielőtt kettévágod, különben morzsálódhat. A mascarponés krémet ízlés szerint ízesítheted citromlével és citromhéjjal.

    7

    A torta tetejét díszítsd citromszeletekkel és mákkal. Hűtsd a tortát legalább 1 órán át a tálalás előtt.

    A citromszeleteket vékonyan szeleteld, hogy könnyen fogyaszthatóak legyenek. A hűtés segít, hogy a krém megszilárduljon és az ízek összeérjenek.