Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd pihenni 10 percig, amíg felfut. Ez segíti a kelesztést és biztosítja a jó állagot.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.
Egy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a reszelt citromhéjat és a maradék cukrot. Ez lesz a tészta száraz alapja, amibe a citrusos íz már ekkor bekerül.
A citromhéjat alaposan mosd meg, mielőtt lereszeled, és ügyelj, hogy csak a sárga részét reszeld, mert a fehér része keserű.
Add hozzá a felfutott élesztős tejet, az olvasztott vajat és a citromlevet. Gyúrd össze a tésztát simára, rugalmasra. A citromlé frissítő aromát ad, de nem teszi savanyúvá a tésztát.
A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és szép, fényes felületű lesz. Ha kézzel gyúrod, ez kb. 10-15 percet vesz igénybe.
A mazsolát áztasd be langyos vízbe vagy citromos vízbe, majd szűrd le, és keverd bele a tésztába. Ezután lefedve keleszd a tésztát 1 órán át meleg helyen.
A mazsolát rumba is áztathatod, ha szeretnél egy kis plusz ízt adni neki. A kelesztéshez ideális hely a kikapcsolt sütő, enyhén meglangyosítva.
Formázd a marcipánt hosszú henger alakúra. A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalappá, helyezd középre a marcipánt, majd hajtsd be a két szélét úgy, hogy középen maradjon.
A marcipánt könnyebb formázni, ha előtte egy kicsit megmelegíted a kezedben.
Formázd meg a klasszikus stollen alakot: enyhén félbehajtott, hosszúkás forma. Helyezd sütőpapíros tepsire.
A stollen formázásánál ne nyomkodd nagyon össze a tésztát, hogy a kelés során meg tudjon emelkedni.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd süsd a stollent 35-40 percig, amíg aranybarnára sül. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, fedd le alufóliával.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, és tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e a tészta.
A frissen sült stollent még melegen kend meg olvasztott vajjal, majd szórd meg porcukorral. Ez a klasszikus befejezés megőrzi a puhaságot és ünnepi megjelenést ad.
A vajat alaposan kend el a stollen tetején, hogy a porcukor egyenletesen rátapadjon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.