Citromos-túrós pogácsa tálalva

Citromos-túrós pogácsa

A citromos-túrós pogácsa egy különleges változata a hagyományos magyar pogácsának, amelyben a túró krémes állaga és a reszelt citromhéj frissessége tökéletes egyensúlyt teremt. Magyarországon a pogácsa az egyik legnépszerűbb sütemény, amelyet vendégváróként vagy családi összejöveteleken fogyasztanak. Ez az új verzió egy izgalmas csavart ad a hagyományos recepthez, amely tökéletesen illik egy csésze tea vagy egy pohár bor mellé. Ha még különlegesebb ízvilágot szeretnél, próbáld ki egy kevés mézzel vagy vaníliával gazdagítva!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
3500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
100 g Tejföl
25 g Élesztő
50 g Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
200 g Túró
2 tk. Reszelt citromhéj
1 db Tetejére tojás
20 g Tetejére cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Fontos, hogy a tej langyos legyen, ne forró, mert a forró tej elpusztítja az élesztőt, és nem fog felfutni.

    2

    A citrom héját reszeld le, ügyelve arra, hogy csak a külső, illatos réteget használd fel.

    Csak a sárga héjat reszeld, a fehér rész keserű lehet.

    3

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A szitálás fellazítja a lisztet, a hideg vaj pedig segít abban, hogy a tészta omlósabb legyen.

    4

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    Ne gyúrd túl a tésztát, csak addig, amíg összeáll.

    5

    Keverd a tésztába a túrót és a reszelt citromhéjat, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A túró legyen áttört, hogy ne legyenek benne nagy darabok.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás segít a tésztának rétegesebbnek lenni, így a pogácsák levegősebbek lesznek.

    7

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához.

    8

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg egy kevés cukorral. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A cukor karamellizálódik a tetején, és szép színt ad a pogácsáknak.

    9

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rács lehetővé teszi, hogy a pogácsák alja is szellőzzön, így nem áznak el.