A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Fontos, hogy a tej langyos legyen, ne forró, mert a forró tej elpusztítja az élesztőt, és nem fog felfutni.
A citrom héját reszeld le, ügyelve arra, hogy csak a külső, illatos réteget használd fel.
Csak a sárga héjat reszeld, a fehér rész keserű lehet.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A szitálás fellazítja a lisztet, a hideg vaj pedig segít abban, hogy a tészta omlósabb legyen.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
Ne gyúrd túl a tésztát, csak addig, amíg összeáll.
Keverd a tésztába a túrót és a reszelt citromhéjat, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A túró legyen áttört, hogy ne legyenek benne nagy darabok.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatás segít a tésztának rétegesebbnek lenni, így a pogácsák levegősebbek lesznek.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg egy kevés cukorral. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A cukor karamellizálódik a tetején, és szép színt ad a pogácsáknak.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rács lehetővé teszi, hogy a pogácsák alja is szellőzzön, így nem áznak el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.