Crostata áfonyalekvárral, friss citromhéjjal tálalva

Crostata áfonyalekvárral

A crostata egy hagyományos olasz desszert, amelyet különböző gyümölcsökkel és lekvárokkal készítenek. Az áfonyalekváros változat különösen frissítő és gazdag ízű, amely tökéletes választás egy könnyed desszertként. A pite tésztája omlós, a lekvár pedig édes és savanykás, így minden falat egy igazi élményt ad. Az áfonyalekvár mellett citromhéjat is adhatunk a tetejére, hogy még frissebbé tegyük a desszertet.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Liszt
100 g Cukor
150 g Vaj
1 db Tojás
1 csipet
200 g Áfonyalekvár
1 db Friss citrom
1 cs. Vaníliás cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet és a cukrot egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót. Az apróra vágott vajat hozzáadjuk, és gyors mozdulatokkal morzsás állagúvá dolgozzuk.

    A vajat hidegen tartsuk, hogy könnyebben morzsolódjon és ne olvadjon el túl hamar!

    2

    A tojást egy villával felverjük, és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Alaposan összedolgozzuk, majd hűtőben pihentetjük legalább 30 percig.

    A tészta pihentetése segít abban, hogy könnyen nyújtható legyen.

    3

    A pihentetés után a tésztát nyújtsuk ki egy lisztezett felületen, hogy egy kör alakú lapot kapjunk. Ez lesz az alapja a crostatának.

    Ha a tészta túl ragacsos, használj még egy kis lisztet a nyújtáshoz, hogy könnyebben kezelhető legyen.

    4

    A tésztát egy piteformába helyezzük, majd a széleit kissé felhúzzuk, hogy egy kis peremet képezzen.

    Ha a tészta szélével gond van, egyszerűen nyújtsd ki és pótold a hiányzó részeket!

    5

    Kenjük meg az áfonyalekvárral, ügyelve arra, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztán. A lekvár felett hagyjunk kis helyet, hogy a tészta szélén megmaradjon a ropogós textúra.

    Ha szeretnéd, egy kevés citromhéjat is reszelhetsz a lekvárra, hogy frissítő ízt adjon neki.

    6

    A crostatát 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, amíg a tészta aranybarna és ropogós lesz.

    Ha a tészta túl gyorsan barnul, csökkentsd a hőmérsékletet, hogy ne égjen meg.

    7

    A kész crostatát hagyjuk kihűlni, majd tálalás előtt szórjunk rá egy kis porcukrot, és friss citromhéjat reszelhetünk a tetejére a frissesség kedvéért.

    A porcukor és citromhéj remekül kiemeli az áfonya ízét, és szép megjelenést biztosít.