Crostata sós változatban gombával és sajttal, aranybarnára sütve

Crostata sós változatban gombával és sajttal

A crostata egy hagyományos olasz pite, amely számos variációban készülhet. Az édes változatai mellett a sós crostata is népszerű, amelyet gyakran különféle zöldségekkel és sajttal töltenek meg. A gombás és sajtos változat különleges ízeket hoz, miközben a ropogós tészta tökéletes kontrasztot ad a lágy tölteléknek. Ez a recept egy igazán ínycsiklandó étkezést kínál, amely tökéletes választás egy könnyű vacsorához vagy akár egy ünnepi étkezéshez is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Liszt
100 g Vaj
1 db Tojás
2 gerezd Fokhagyma
300 g Gomba
150 g Sajt (pl. mozzarella, parmezán)
100 ml Tejföl
1 tk.
1 csipet Frissen őrölt bors
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet és a hideg vajat egy tálban dolgozd össze, amíg morzsalékos tésztát kapsz. Add hozzá a tojást, és keverd össze, hogy homogén tésztát kapj.

    A hideg vaj és a gyors munkafolyamat biztosítja a tészta ropogós állagát. Ne dolgozd túl a tésztát, különben kemény lesz.

    2

    A tésztát nyújtsd ki, majd igazítsd bele egy piteformába. A felesleges tésztát vágd le a peremről, és tedd a hűtőbe pihenni 30 percig.

    A tészta pihentetése segít abban, hogy ne zsugorodjon össze sütés közben, így a formában szépen megtartja alakját.

    3

    Amíg a tészta pihen, készítsd el a gombás tölteléket: a gombát tisztítsd meg és szeleteld fel. A fokhagymát apróra vágva pirítsd meg olívaolajon, majd add hozzá a gombát, és süsd 5-7 percig, amíg megpuhul.

    Ne rakj túl sok gombát egyszerre a serpenyőbe, hogy a gomba egyenletesen piruljon, ne főjön.

    4

    Amikor a gomba megpuhult, add hozzá a sót, borsot, és keverd össze a tejföllel. Az egészet keverd jól össze, majd tedd félre, hogy lehűljön.

    A tejföl krémes állagot ad a tölteléknek, és segít abban, hogy a gomba ne legyen túl száraz.

    5

    A pihenő tésztát vedd ki a hűtőből, és öntsd rá a gombás tölteléket. Reszeld rá a sajtot, majd tedd 180 °C-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre, amíg a tészta aranybarnára sül, és a sajt megolvad.

    Ha szereted a ropogósabb tésztát, süsd egy kicsit tovább, de ügyelj arra, hogy ne égjen meg!

    6

    Tálalás előtt hagyd egy kicsit hűlni, hogy a töltelék összeérjen, és a szeletek könnyen vághatóak legyenek.