Csípős földimogyorószósz tálalva

Csípős földimogyorószósz

A földimogyorószósz Ázsiában, különösen Thaiföldön és Indonéziában vált híressé. A szósz gazdag, krémes textúrája és enyhén édes, csípős íze remekül kiegészíti a grillezett húsokat, tésztákat és zöldségeket. Az eredeti verziókat gyakran használták satay ételekhez, és azóta a világ számos konyhájában népszerűvé vált. Egy forró nyári napon, friss zöldségek mellé tálalva, igazán frissítő és különleges ízélményt nyújt. Ha szereted a csípősebb ízeket, adhatsz hozzá extra chili pelyhet vagy egy kevés Sriracha szószt.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 7 perc
Teljes 17 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
120 g Földimogyoróvaj
50 ml Szójaszósz
1 tk. Chilipehely
10 g Friss gyömbér
2 gerezd Fokhagyma
20 ml Lime lé
15 g Méz
100 ml Kókusztej
50 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Aprítsd fel a fokhagymát és a gyömbért nagyon finomra.

    Minél finomabbra aprítod, annál jobban eloszlanak az ízek a szószban.

    2

    Egy közepes méretű lábosban keverd össze a földimogyoróvajat, a szójaszószt, a lime levét és a mézet.

    Használj krémes állagú földimogyoróvajat a simább szósz érdekében.

    3

    Add hozzá az aprított fokhagymát, a gyömbért és a chili pelyhet, majd keverd jól össze.

    A chili pehely mennyiségével szabályozhatod a szósz csípősségét.

    4

    Öntsd hozzá a kókusztejet és a vizet, majd keverd simára.

    A kókusztej krémesebbé teszi a szószt. Ha nincs kókusztejed, használhatsz helyette több vizet.

    5

    Helyezd a lábost közepes hőfokra, és lassan melegítsd, miközben folyamatosan kevered, hogy a szósz ne csomósodjon.

    A folyamatos keverés megakadályozza, hogy a szósz leégjen az edény aljára.

    6

    Főzd 5-7 percig, amíg a szósz besűrűsödik és az ízek összeérnek.

    A szósz sűrűsödését figyeld, mert hűlés közben még tovább fog sűrűsödni.

    7

    Ha túl sűrű lenne, adj hozzá még egy kevés vizet, és keverd simára.

    A vizet fokozatosan adagold, hogy ne legyen túl híg a szósz.

    8

    Vedd le a tűzről, és hagyd hűlni pár percig. Tálald húsokhoz, tésztákhoz vagy friss zöldségek mellé.

    A szósz hűtőben tárolva besűrűsödik, ezért tálalás előtt melegítsd fel egy kis vízzel.