Mosd meg a szilvát, magozd ki, majd vágd kisebb darabokra. Az előkészítés gyorsítja a főzés folyamatát.
Érett, de nem túl puha szilvát használj a legjobb íz eléréséhez.
Aprítsd fel a vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért. A gyömbér intenzívebb ízt ad a chutney-nak, ha finomra reszeled.
A gyömbért reszelheted vagy nagyon finomra vághatod, hogy egyenletesen eloszoljon az íze.
Egy közepes lábasban melegítsd fel az olívaolajat, majd dinszteld meg benne a hagymát, amíg üveges nem lesz.
A hagymát alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjen meg és édesebb legyen.
Add hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a csilipelyhet. Pirítsd 1-2 percig, hogy az aromák felszabaduljanak.
Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz.
Tedd a lábasba a szilvát, majd add hozzá a barnacukrot, az almaecetet és a fahéjrudat. Keverd össze alaposan.
A barnacukor mélyebb, karamellesebb ízt ad a chutney-nak. Ha nincs kéznél, használhatsz fehér cukrot is.
Főzd közepes lángon 30-40 percig, amíg a szilva teljesen megpuhul, és a chutney sűrűvé válik. Kevergesd rendszeresen, hogy ne égjen le.
A főzés során figyelj a chutney állagára. Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés vizet vagy almaecetet. Ha túl híg, főzd tovább.
Távolítsd el a fahéjrudat, majd hagyd kissé hűlni a chutney-t. Ezután töltsd sterilizált üvegekbe, és zárd le jól.
A sterilizált üvegek biztosítják a chutney hosszabb eltarthatóságát. Az üvegeket forró vízzel mosd ki és szárítsd meg, vagy tedd be a sütőbe 120 fokra 10 percre.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.