CsĂ­pƑs savanyĂ­tott szƑlƑlevĂ©l tĂĄlalva ĂŒvegben

CsĂ­pƑs szƑlƑlevĂ©l ecetes

A szƑlƑlevĂ©l a mediterrĂĄn Ă©s közel-keleti konyhĂĄk egyik alapvetƑ hozzĂĄvalĂłja, amelyet leggyakrabban töltött Ă©telekhez hasznĂĄlnak. A csĂ­pƑs savanyĂ­tott vĂĄltozat kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ azok körĂ©ben, akik szeretik a pikĂĄns Ă­zeket. A chili hozzĂĄadĂĄsa nemcsak extra fƱszeressĂ©get ad, hanem mĂ©g jobban kiemeli a szƑlƑlevĂ©l termĂ©szetes aromĂĄit. Ezt a receptet otthon is könnyen elkĂ©szĂ­theted, Ă©s mindig kĂ©znĂ©l lesz, ha egy Ă­zesĂ­tett mediterrĂĄn fogĂĄsra vĂĄgysz.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
45 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 10
⭕ 20 db Friss szƑlƑlevĂ©l
⭕ 500 ml Víz
⭕ 150 ml Ecet (10%-os)
⭕ 20 g Só
⭕ 30 g Cukor
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 2 db BabĂ©rlevĂ©l
⭕ 1 ek. Mustármag
⭕ 1 tk. Fekete bors
⭕ 1 tk. Kapormag
⭕ 2 tk. Chilipehely

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    VĂĄlogasd ki a friss, Ă©p szƑlƑleveleket, majd alaposan mosd meg Ƒket hideg vĂ­zben.

    A fiatal, zsenge levelek a legalkalmasabbak, mert ezek a legpuhĂĄbbak.

    2

    Forralj vizet egy nagy lĂĄbosban, majd egyesĂ©vel mĂĄrtsd bele a szƑlƑleveleket 20-30 mĂĄsodpercre, hogy megpuhuljanak. EzutĂĄn szƱrd le Ă©s hagyd kihƱlni.

    A blansĂ­rozĂĄs segĂ­t a leveleknek megƑrizni a szĂ­nĂŒket Ă©s rugalmassĂĄgukat.

    3

    Egy mĂĄsik lĂĄbosban keverd össze a vizet, ecetet, sĂłt Ă©s cukrot, majd forrald fel, amĂ­g az összetevƑk teljesen feloldĂłdnak.

    Az ecet mennyisĂ©gĂ©tƑl fĂŒggƑen vĂĄltozik a savanyĂșsĂĄg. KĂłstold meg a levet Ă©s igazĂ­tsd az Ă­zeket.

    4

    HĂĄmozd meg Ă©s vĂĄgd fĂ©lbe a fokhagymĂĄt. A babĂ©rlevelet, mustĂĄrmagot, fekete borsot, kapormagot Ă©s chili pelyhet helyezd az ĂŒveg aljĂĄra.

    A kapormag kĂŒlönleges aromĂĄt ad a szƑlƑlevĂ©lnek, de el is hagyhatĂł, ha nem szereted az Ă­zĂ©t.

    5

    RĂ©tegezd az ĂŒvegbe a szƑlƑleveleket, a fƱszerekkel Ă©s a fokhagymĂĄval vĂĄltakozva.

    A leveleket szorosan tekerd fel, hogy minĂ©l több fĂ©rjen az ĂŒvegbe.

    6

    Öntsd rĂĄ a forrĂł savanyĂ­tĂł levet az ĂŒvegbe, hogy teljesen ellepje a leveleket.

    Ügyelj, hogy a levegƑbuborĂ©kok eltĂĄvozzanak a levelek közĂŒl, kĂŒlönben penĂ©szedĂ©s indulhat meg.

    7

    Hagyd kihƱlni az ĂŒveget szobahƑmĂ©rsĂ©kleten, majd tedd hƱtƑbe legalĂĄbb 3 napra, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    MinĂ©l tovĂĄbb Ă©rlelƑdik a hƱtƑben, annĂĄl finomabb lesz.

    8

    A csĂ­pƑs savanyĂ­tott szƑlƑlevĂ©l elkĂ©szĂŒlt! HasznĂĄlhatod töltött szƑlƑlevĂ©l kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez vagy mĂĄs mediterrĂĄn Ă©telekhez.

    A szƑlƑlevelek nagysĂĄgĂĄtĂłl fĂŒggƑen vĂĄltozhat a savanyĂ­tĂĄsi idƑ, ezĂ©rt kĂłstold meg, mielƑtt felhasznĂĄlnĂĄd.