Csípős savanyított szőlőlevél tálalva üvegben

Csípős szőlőlevél ecetes

A szőlőlevél a mediterrán és közel-keleti konyhák egyik alapvető hozzávalója, amelyet leggyakrabban töltött ételekhez használnak. A csípős savanyított változat különösen népszerű azok körében, akik szeretik a pikáns ízeket. A chili hozzáadása nemcsak extra fűszerességet ad, hanem még jobban kiemeli a szőlőlevél természetes aromáit. Ezt a receptet otthon is könnyen elkészítheted, és mindig kéznél lesz, ha egy ízesített mediterrán fogásra vágysz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
45 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
20 db Friss szőlőlevél
500 ml Víz
150 ml Ecet (10%-os)
20 g
30 g Cukor
3 gerezd Fokhagyma
2 db Babérlevél
1 ek. Mustármag
1 tk. Fekete bors
1 tk. Kapormag
2 tk. Chilipehely

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Válogasd ki a friss, ép szőlőleveleket, majd alaposan mosd meg őket hideg vízben.

    A fiatal, zsenge levelek a legalkalmasabbak, mert ezek a legpuhábbak.

    2

    Forralj vizet egy nagy lábosban, majd egyesével mártsd bele a szőlőleveleket 20-30 másodpercre, hogy megpuhuljanak. Ezután szűrd le és hagyd kihűlni.

    A blansírozás segít a leveleknek megőrizni a színüket és rugalmasságukat.

    3

    Egy másik lábosban keverd össze a vizet, ecetet, sót és cukrot, majd forrald fel, amíg az összetevők teljesen feloldódnak.

    Az ecet mennyiségétől függően változik a savanyúság. Kóstold meg a levet és igazítsd az ízeket.

    4

    Hámozd meg és vágd félbe a fokhagymát. A babérlevelet, mustármagot, fekete borsot, kapormagot és chili pelyhet helyezd az üveg aljára.

    A kapormag különleges aromát ad a szőlőlevélnek, de el is hagyható, ha nem szereted az ízét.

    5

    Rétegezd az üvegbe a szőlőleveleket, a fűszerekkel és a fokhagymával váltakozva.

    A leveleket szorosan tekerd fel, hogy minél több férjen az üvegbe.

    6

    Öntsd rá a forró savanyító levet az üvegbe, hogy teljesen ellepje a leveleket.

    Ügyelj, hogy a levegőbuborékok eltávozzanak a levelek közül, különben penészedés indulhat meg.

    7

    Hagyd kihűlni az üveget szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 3 napra, hogy az ízek összeérjenek.

    Minél tovább érlelődik a hűtőben, annál finomabb lesz.

    8

    A csípős savanyított szőlőlevél elkészült! Használhatod töltött szőlőlevél készítéséhez vagy más mediterrán ételekhez.

    A szőlőlevelek nagyságától függően változhat a savanyítási idő, ezért kóstold meg, mielőtt felhasználnád.