Csokoládés Stollen tálalva

Csokoládés Stollen

A csokoládés Stollen egy tradicionális német karácsonyi sütemény, amely a csokoládé gazdag és édes ízét ötvözi a fahéjjal. A stollen a karácsonyi asztal egyik elengedhetetlen desszertje, amelyet generációk óta készítenek. A sütemény története Drezdából származik, és a ma is ismert változata már az 1800-as évek végén elterjedt. A csokoládés változata egy különleges twistet ad a hagyományos receptnek, így igazi ínycsiklandó élményt nyújt az ünnepi asztalon.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 2 óra 20 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
20 g Élesztő
250 ml Tej
100 g Cukor
1 csipet
1 tk. Fahéj
150 g Étcsokoládé
200 g Megsült vaj
150 g Mazsola
100 g Mandula
50 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.

    A tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.

    2

    A lisztet, cukrot, sót, fahéjat egy nagy tálban keverjük össze.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy levegősebb legyen a tészta.

    3

    Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.

    A vajat ne forrón adjuk a tésztához, mert az is árthat az élesztőnek. Ha a tészta ragad, adjunk hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert akkor kemény lesz.

    4

    A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.

    A tálat takarjuk le konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a tészta. A keléshez ideális hely a radiátor közelében vagy a langyos sütőben.

    5

    A csokoládét apró darabokra vágjuk, majd keverjük bele a megkelt tésztába a mazsolát és mandulát. Formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.

    A csokoládé helyett használhatunk csokicseppeket is. A mazsolát érdemes rumba áztatni, hogy még ízletesebb legyen.

    6

    A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.

    Ez a pihentetés segít, hogy a stollen még könnyebb és levegősebb legyen.

    7

    Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.

    A sütési idő sütőtől függően változhat. Ha a stollen teteje nagyon gyorsan barnul, vegyük alacsonyabbra a hőfokot.

    8

    A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.

    A porcukrot szitáljuk rá, hogy egyenletesebb legyen a réteg.