Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.
A tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.
A lisztet, cukrot, sót, fahéjat egy nagy tálban keverjük össze.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy levegősebb legyen a tészta.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
A vajat ne forrón adjuk a tésztához, mert az is árthat az élesztőnek. Ha a tészta ragad, adjunk hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert akkor kemény lesz.
A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.
A tálat takarjuk le konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a tészta. A keléshez ideális hely a radiátor közelében vagy a langyos sütőben.
A csokoládét apró darabokra vágjuk, majd keverjük bele a megkelt tésztába a mazsolát és mandulát. Formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.
A csokoládé helyett használhatunk csokicseppeket is. A mazsolát érdemes rumba áztatni, hogy még ízletesebb legyen.
A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.
Ez a pihentetés segít, hogy a stollen még könnyebb és levegősebb legyen.
Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.
A sütési idő sütőtől függően változhat. Ha a stollen teteje nagyon gyorsan barnul, vegyük alacsonyabbra a hőfokot.
A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.
A porcukrot szitáljuk rá, hogy egyenletesebb legyen a réteg.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.