Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Ügyelj rá, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert az károsíthatja az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális a felfutáshoz.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, hogy a tészta könnyebben összeálljon.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad. Vigyázz, hogy ne tegyél bele túl sok lisztet, mert akkor a fánk száraz lesz.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A keléshez ideális a meleg hely, például a kikapcsolt, de enyhén meleg sütő.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
A kiszaggatott fánkokat érdemes sütőpapírra helyezni, hogy könnyebben tudd őket a forró olajba tenni.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
Ez a második kelesztés elengedhetetlen a puha, könnyű fánkokhoz.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Fontos az olaj hőmérsékletének ellenőrzése, mert ha túl alacsony, a fánk megszívja magát olajjal, ha túl magas, akkor pedig kívül megég, belül nyers marad.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Ne zsúfold tele a serpenyőt, mert az olaj hőmérséklete leesik és a fánkok nem sülnek át egyenletesen.
Olvaszd meg az étcsokoládét a tejszínnel együtt vízgőz felett, amíg sima, krémes állagú nem lesz.
A csokoládét óvatosan olvaszd, nehogy megégjen. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés tejszínt.
Töltsd a csokoládékrémet egy habzsákba, és óvatosan töltsd meg a fánkok belsejét.
Ha nincs habzsákod, használhatsz egy erős zacskót is, aminek levágod a sarkát.
Szitálj porcukrot a fánkok tetejére, majd tálald őket frissen, hogy a csokoládés töltelék még lágy és krémes legyen.
A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, hogy ne szívja be a fánk nedvességét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.