Csokoládéval töltött fánk tálalva

Csokoládéval töltött fánk

A csokoládé és a fánk tökéletes párost alkot, amelyet világszerte imádnak az édesszájúak. Ez a csokoládéval töltött fánk egy igazán különleges desszert, amely a puha, aranybarna tésztát egy gazdag, lágy csokoládékrémmel tölti meg. A tökéletes csokis fánk titka a megfelelő tésztakelesztés és a gondos sütési technika, hogy a fánk kívül enyhén roppanós, belül pedig levegős és könnyű legyen. Kiváló választás egy hétvégi kényeztetéshez vagy különleges alkalmakra!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
50 g Cukor
5 g
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Vaj
2 db Tojás
500 ml Napraforgóolaj
150 g Étcsokoládé
100 ml Tejszín
50 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Ügyelj rá, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert az károsíthatja az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális a felfutáshoz.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.

    A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, hogy a tészta könnyebben összeálljon.

    3

    Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad. Vigyázz, hogy ne tegyél bele túl sok lisztet, mert akkor a fánk száraz lesz.

    4

    Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.

    A keléshez ideális a meleg hely, például a kikapcsolt, de enyhén meleg sütő.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.

    A kiszaggatott fánkokat érdemes sütőpapírra helyezni, hogy könnyebben tudd őket a forró olajba tenni.

    6

    Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.

    Ez a második kelesztés elengedhetetlen a puha, könnyű fánkokhoz.

    7

    Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.

    Fontos az olaj hőmérsékletének ellenőrzése, mert ha túl alacsony, a fánk megszívja magát olajjal, ha túl magas, akkor pedig kívül megég, belül nyers marad.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

    Ne zsúfold tele a serpenyőt, mert az olaj hőmérséklete leesik és a fánkok nem sülnek át egyenletesen.

    9

    Olvaszd meg az étcsokoládét a tejszínnel együtt vízgőz felett, amíg sima, krémes állagú nem lesz.

    A csokoládét óvatosan olvaszd, nehogy megégjen. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés tejszínt.

    10

    Töltsd a csokoládékrémet egy habzsákba, és óvatosan töltsd meg a fánkok belsejét.

    Ha nincs habzsákod, használhatsz egy erős zacskót is, aminek levágod a sarkát.

    11

    Szitálj porcukrot a fánkok tetejére, majd tálald őket frissen, hogy a csokoládés töltelék még lágy és krémes legyen.

    A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, hogy ne szívja be a fánk nedvességét.