Csörögefánk porcukorral megszórva, lekvárral tálalva

Csörögefánk

A Csörögefánk egy klasszikus magyar édesség, amelyet gyakran készítenek farsangi időszakban vagy különleges alkalmakra. A könnyed, ropogós tésztájú fánk eredete a régi magyar vidéki konyhához kötődik, és egyszerűsége ellenére mindig elbűvöli a kóstolókat. Ez a recept a hagyományos elkészítési módot követi, de modern konyhai eszközökkel még egyszerűbbé teszi a folyamatot. Tálald porcukorral megszórva és lekvárral kínálva, hogy igazán autentikus élményt nyújtson.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Liszt
4 db Tojássárgája
100 ml Tejföl
20 g Cukor
1 csipet
500 ml Olaj (a sütéshez)
50 g Porcukor (tálaláshoz)
150 g Lekvár (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, a tojássárgáját, a tejfölt, a cukrot és a sót, majd gyúrd össze, amíg sima tésztát nem kapsz.

    A tészta ne legyen túl kemény, de ne is ragadjon. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis lisztet vagy tejfölt. Pihentesd a tésztát legalább 30 percig hűtőben, hogy könnyebben lehessen nyújtani.

    2

    Nyújtsd ki a tésztát kb. 2-3 mm vastagságúra, és vágd rombusz alakú darabokra. A közepükön ejts egy kis bemetszést, majd húzd át rajta az egyik sarkát, hogy csavart formát kapj.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le. A bemetszést ne vágd túl mélyre, különben a fánk eltörhet sütés közben.

    3

    Hevítsd fel az olajat egy mély serpenyőben vagy lábasban közepesen magas hőmérsékletre.

    Az olaj hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl alacsony, a fánk megszívja magát olajjal, ha túl magas, hamar megég. Ideális hőmérséklet: 170-180°C. Egy darab tésztával ellenőrizheted a hőmérsékletet: ha azonnal buborékol és aranybarnára sül, jó a hőmérséklet.

    4

    Süsd a fánkokat az olajban aranybarnára mindkét oldalukon. Szedőkanállal vedd ki, és helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

    Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert lehűti az olajat. Sütés közben forgasd meg a fánkokat, hogy egyenletesen süljenek. A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat.

    5

    Tálald porcukorral megszórva és lekvárral kínálva.

    A fánkokat frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban tárolva másnap is élvezhetők. A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, mert különben elolvad.