Keverd össze a lisztet, a tojássárgáját, a tejfölt, a cukrot és a sót, majd gyúrd össze, amíg sima tésztát nem kapsz.
A tészta ne legyen túl kemény, de ne is ragadjon. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis lisztet vagy tejfölt. Pihentesd a tésztát legalább 30 percig hűtőben, hogy könnyebben lehessen nyújtani.
Nyújtsd ki a tésztát kb. 2-3 mm vastagságúra, és vágd rombusz alakú darabokra. A közepükön ejts egy kis bemetszést, majd húzd át rajta az egyik sarkát, hogy csavart formát kapj.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le. A bemetszést ne vágd túl mélyre, különben a fánk eltörhet sütés közben.
Hevítsd fel az olajat egy mély serpenyőben vagy lábasban közepesen magas hőmérsékletre.
Az olaj hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl alacsony, a fánk megszívja magát olajjal, ha túl magas, hamar megég. Ideális hőmérséklet: 170-180°C. Egy darab tésztával ellenőrizheted a hőmérsékletet: ha azonnal buborékol és aranybarnára sül, jó a hőmérséklet.
Süsd a fánkokat az olajban aranybarnára mindkét oldalukon. Szedőkanállal vedd ki, és helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert lehűti az olajat. Sütés közben forgasd meg a fánkokat, hogy egyenletesen süljenek. A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat.
Tálald porcukorral megszórva és lekvárral kínálva.
A fánkokat frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban tárolva másnap is élvezhetők. A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, mert különben elolvad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.