Először készítsd elő a hozzávalókat: hámozd meg a vöröshagymát és fokhagymát, majd aprítsd fel őket. A karfiolt szedd rózsáira, a cukkinit pedig szeleteld fel.
A karfiol torzsáját is felhasználhatod, csak vágd kisebb darabokra, hogy hamarabb megfőjön.
Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá az aprított vöröshagymát és fokhagymát. Pirítsd őket 2-3 percig, amíg üvegesedni kezd.
Vigyázz, hogy a hagyma ne égjen meg, mert keserű lesz a leves.
Add hozzá a felaprított cukkinit és karfiolt, majd pirítsd 5-7 percig, amíg a zöldségek enyhén megpuhulnak.
A pirítás segít kihozni a zöldségek ízét. Ne sózd meg őket a pirítás alatt, mert levet engednek.
Öntsd fel a zöldségalaplével, és forrald fel. Miután felforrt, csökkentsd a hőt, és főzd a levest 20-25 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
Ha nincs zöldségalapléd, használhatsz vizet is, de a leves íze kevésbé lesz intenzív. A leves sűrűségét az alaplé mennyiségével tudod szabályozni.
Miután a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pürésítsd a levest simára. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés alaplét, hogy a kívánt állagot elérd.
A pürésítésnél légy óvatos, mert a forró leves fröcskölhet. Ha nincs botmixered, használhatsz turmixgépet is.
Öntsd hozzá a tejszínt, és ízesítsd sóval és borssal. Keverd jól össze, majd hagyd még 1-2 percig melegedni.
A tejszín helyett használhatsz növényi tejszínt is, ha vegán változatot szeretnél. A leves ízét tovább fokozhatod egy kevés szerecsendióval.
Tálald a levest melegen, és ha szeretnéd, egy kis friss petrezselyemmel vagy pirított kenyérkockákkal díszítheted.
A leveshez kínálhatsz pirított magokat (pl. tökmagot, napraforgómagot) is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.