Currys chili barbecue szósz üvegben, grillezett húsok mellé tálalva

Currys chili barbecue szósz

A barbecue szószok világszerte népszerűek, de ez a currys chili változat egyedi fűszerességgel és pikáns ízekkel gazdagítja a klasszikus receptet. A curry földes melegsége tökéletesen harmonizál a chili csípősségével és a füstölt paprika intenzív aromájával. Ez a szósz remekül passzol grillezett húsokhoz, hamburgerekhez, vagy akár sült zöldségek mellé is. A házi készítésű változat mindig jobb, hiszen pontosan beállíthatod az ízeket a saját ízlésed szerint.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 20 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Paradicsompüré
2 ek. Barna cukor
2 gerezd Fokhagyma (reszelt)
1 db Vöröshagyma
2 ek. Almaecet
1 ek. Worcestershire szósz
1 ek. Dijoni mustár
1 tk. Füstölt paprika
1 tk. Currypor
1 tk. Chilipehely
1 ek. Méz vagy juharszirup
1 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 csipet Fekete bors
100 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymát aprítsd finomra, a fokhagymát reszeld le.

    A finomra aprított hagyma egyenletesen fog megpuhulni és nem lesznek nagy darabok a szószban.

    2

    Egy közepes serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és dinszteld meg a hagymát 2-3 percig, amíg üveges lesz.

    Ügyelj arra, hogy a hagyma ne barnuljon meg, csak puhuljon meg és legyen áttetsző.

    3

    Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 30 másodpercig, amíg illatos lesz.

    A fokhagymát csak rövid ideig pirítsd, mert könnyen megég és keserű lesz.

    4

    Keverd bele a barna cukrot, a mustárt és az almaecetet, majd főzd 2-3 percig, hogy a cukor teljesen feloldódjon.

    A barna cukor mélyebb ízt ad a szósznak, de helyettesítheted fehér cukorral is. Az almaecet helyett használhatsz fehérborecetet is.

    5

    Add hozzá a paradicsompürét, a Worcestershire szószt, a füstölt paprikát, a curryt és a chili pelyhet.

    A füstölt paprika adja a barbecue szósz jellegzetes ízét, ne hagyd ki. A chili pelyhek mennyiségével szabályozhatod a szósz csípősségét.

    6

    Öntsd hozzá a vizet, keverd el, és hagyd közepes lángon főni 10-15 percig, amíg a szósz besűrűsödik.

    Időnként keverd meg a szószt, hogy ne ragadjon le az aljára.

    7

    Kóstold meg, és ha szükséges, állítsd be az ízesítést sóval, borssal vagy extra mézzel.

    A méz segíthet kiegyensúlyozni a szósz ízét, ha túl savanyú vagy csípős.

    8

    Hagyd kissé kihűlni, majd öntsd üvegbe és tálald grillezett húsokhoz, zöldségekhez vagy hamburgerek mellé.

    Sterilizált üvegben hűtőben akár 1-2 hétig is eltartható.