Currys gyömbéres lime barbecue szósz tálalva

Currys gyömbéres lime barbecue szósz

A currys gyömbéres lime barbecue szósz az édes, savanykás és füstös ízek tökéletes egyensúlyát teremti meg. A paradicsom természetes édessége, a lime frissessége és a gyömbér csípőssége különleges mélységet ad ennek a szósznak. Az amerikai barbecue kultúrában a szószok kiemelt szerepet kapnak, és ez a verzió egyedi csavart ad a klasszikus ízekhez. Képzeld el, ahogy egy nyári grillpartin frissen sült csirkeszárnyakat vagy házi hamburgereket locsolsz meg ezzel a selymes, fűszeres mártással. Ha extra füstös ízvilágot szeretnél, próbáld ki egy kevés füstölt só vagy extra füstölt paprika hozzáadásával.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Paradicsompüré
50 g Barna cukor
30 ml Friss lime lé
1 tk. Lime héj (reszelt)
10 g Friss gyömbér
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Currypor
1 ek. Worcestershire szósz
0.5 tk. Chilipehely
1 tk. Füstölt paprika
30 ml Almaecet
20 ml Szójaszósz
10 ml Olívaolaj
1 tk.
1 csipet Frissen őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A fokhagymát és a gyömbért reszeld le, a lime héját is finoman reszeld le, majd facsard ki a lime levét.

    A lime héját csak a színes részét reszeld, a fehér alatta keserű lehet.

    2

    Egy közepes lábosban melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon.

    Használj olyan lábost, aminek vastag az alja, hogy ne égjen le a szósz.

    3

    Add hozzá a fokhagymát és a gyömbért, majd pirítsd illatosra 1-2 perc alatt.

    Vigyázz, a fokhagyma könnyen megég, ezért ne pirítsd túl.

    4

    Öntsd hozzá a paradicsompürét, majd add hozzá a barna cukrot, a szójaszószt, a Worcestershire szószt és az almaecetet.

    A barna cukor mennyiségét ízlés szerint állítsd be. Ha édesebben szereted, tegyél többet, ha savanykásabban, kevesebbet.

    5

    Szórd bele a curryt, a füstölt paprikát, a chili pelyhet és a sót, majd keverd alaposan össze.

    Ha nem szereted a csípőset, a chili pelyhet hagyd ki, vagy csak egy nagyon picit tegyél bele.

    6

    Főzd alacsony lángon 15-20 percig, hogy az ízek jól összeérjenek, közben időnként keverd meg.

    Minél tovább főzöd, annál sűrűbb lesz a szósz és jobban összeérnek az ízek.

    7

    A főzés vége előtt keverd bele a lime levét és a reszelt lime héjat, majd főzd további 2 percig.

    A lime leve frissességet ad a szósznak, ezért ne hagyd ki.

    8

    Ha simább állagot szeretnél, botmixerrel pürésítsd a szószt.

    Óvatosan pürésítsd, mert a forró szósz fröcsöghet.

    9

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald sült húsok, grillezett zöldségek vagy hamburgerek mellé.

    A szószt hűtőben tárolhatod, így akár előre is elkészítheted.