Currys-mézes tejszínes lime szósz tálalva

Currys-mézes tejszínes lime szósz

A currys-mézes tejszínes lime szósz egy egzotikus és krémes mártás, amely kiválóan passzol grillezett húsokhoz és zöldségekhez. A curry fűszeressége, a méz természetes édessége és a lime frissítő savanykássága tökéletes egyensúlyt teremt ebben a receptben. Ez a mártás különösen népszerű az ázsiai és fúziós konyhában, ahol az édes, fűszeres és citrusos ízek harmonikus keveréke keresett. Ha szereted az izgalmas és gyorsan elkészíthető szószokat, ez a recept garantáltan a kedvenced lesz!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
210 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 ml Tejszín
1 tk. Currypor
30 g Méz
30 ml Frissen facsart lime lé
20 g Vaj
1 gerezd Fokhagyma
15 ml Szójaszósz
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg és aprítsd finomra a fokhagymát, hogy egyenletesen eloszoljon a szószban.

    A fokhagymát minél apróbbra vágd, vagy zúzd össze, hogy ne legyen túl intenzív az íze.

    2

    Egy közepes serpenyőben olvaszd meg a vajat alacsony hőfokon, majd add hozzá az aprított fokhagymát, és pirítsd 1 percig, amíg illatos lesz.

    Ügyelj arra, hogy a vaj ne égjen meg, és a fokhagyma se piruljon túl, mert keserű lesz.

    3

    Szórd hozzá a curryt, és keverd el a vajjal, hogy a fűszer ízei felerősödjenek.

    A curryt óvatosan adagold, mert az íze nagyon intenzív lehet. Használj enyhébb curryport, ha nem szereted a csípőset.

    4

    Öntsd hozzá a tejszínt, és keverd folyamatosan, hogy ne csomósodjon össze.

    Használj zsíros tejszínt, hogy a szósz krémesebb legyen. Ha alacsonyabb zsírtartalmú tejszínt használsz, előfordulhat, hogy a szósz nem sűrűsödik be megfelelően.

    5

    Adj hozzá mézet és szójaszószt, majd keverd el alaposan, hogy az ízek egyensúlyba kerüljenek.

    A méz mennyiségét ízlés szerint állíthatod. A szójaszósz helyett használhatsz tamarit is, ha gluténmentes diétát követsz.

    6

    Öntsd bele a frissen facsart lime levét, és főzd alacsony hőfokon további 3-4 percig, hogy a mártás kissé besűrűsödjön.

    A lime levét frissen facsard, mert az íze sokkal intenzívebb, mint a bolti lime lének.

    7

    Ízesítsd sóval és borssal, majd keverd át utoljára.

    Kóstold meg a szószt, mielőtt sózod, mert a szójaszósz is tartalmaz sót.

    8

    Hagyd kissé hűlni, majd tálald grillezett csirkéhez, halhoz vagy párolt zöldségekhez.

    A szósz remekül passzol rizzsel vagy quinoával is.