Currys-narancsos gyömbérmártás tálalva

Currys-narancsos gyömbérmártás

A currys-narancsos gyömbérmártás egy egzotikus, fűszeres és enyhén édeskés mártás, amely tökéletes választás grillezett húsokhoz és zöldségekhez. A narancs természetes édessége remekül ellensúlyozza a curry fűszerességét és a gyömbér friss, enyhén csípős aromáját. Ez a mártás különösen népszerű ázsiai és fúziós konyhákban, ahol az édes és pikáns ízek harmóniáját keresik. Ha egy igazán egyedi és izgalmas szószt szeretnél kipróbálni, amely feldobja az ételeidet, ez a recept tökéletes választás lesz!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
100 ml Frissen facsart narancslé
10 g Friss gyömbér
1 tk. Currypor
30 g Méz
150 ml Kókusztej
10 g Vaj
1 gerezd Fokhagyma
20 ml Szójaszósz
5 g Kukoricakeményítő
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg és reszeld le a friss gyömbért, valamint zúzd össze vagy aprítsd finomra a fokhagymát.

    A gyömbért és a fokhagymát minél apróbbra vágd, hogy egyenletesen eloszoljanak a mártásban.

    2

    Egy közepes serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd add hozzá a reszelt gyömbért és a fokhagymát. Pirítsd alacsony hőfokon 1-2 percig, hogy az aromák felszabaduljanak.

    Vigyázz, hogy a vaj ne égjen meg, és a fokhagyma se piruljon túl, mert keserű lesz.

    3

    Szórd rá a curryport, majd keverd el alaposan, hogy a fűszerek kiadják az ízüket.

    Használj jó minőségű curryport. Ha van otthon currypasztád, azt is használhatod, de ebben az esetben kevesebb vajra lesz szükséged.

    4

    Öntsd hozzá a frissen facsart narancslevet, majd keverd össze a mézzel és a szójaszósszal.

    A narancslevet frissen facsard, mert az íze sokkal intenzívebb, mint a bolti narancslének. A méz helyett használhatsz juharszirupot vagy agavé szirupot is.

    5

    Öntsd hozzá a kókusztejet, majd közepes hőfokon főzd 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A kókusztej legyen zsíros, hogy a mártás krémesebb legyen. Ha nem szereted a kókusztejet, használhatsz tejszínt is.

    6

    Egy kis tálban keverd össze a kukoricakeményítőt egy kevés vízzel, majd öntsd a mártáshoz, folyamatos keverés mellett, hogy elkerüld a csomósodást.

    A kukoricakeményítő helyett használhatsz tápióka keményítőt is. Fontos, hogy a keményítőt először hideg vízzel keverd el, mert különben csomós lesz a mártás.

    7

    Főzd további 2-3 percig, amíg a mártás besűrűsödik, majd ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint.

    Kóstold meg a mártást, mielőtt sózod, mert a szójaszósz is tartalmaz sót.

    8

    Hagyd kissé hűlni, majd tálald grillezett csirkehús, hal vagy párolt zöldségek mellé.

    A mártás remekül passzol rizzsel vagy tésztával is.