Currys rizs tálalva friss korianderrel

Currys rizs

A currys rizs egy népszerű indiai és délkelet-ázsiai fogás, amelyet fűszerekkel és zöldségekkel gazdagítanak. Az illatos basmati rizs és a melegítő hatású curry tökéletes kombinációja harmonikus ízvilágot teremt. A kókusztej hozzáadása lágy, krémes textúrát ad az ételnek, miközben a kurkuma és gyömbér jellegzetes aromát kölcsönöz neki. A currys rizs kiváló köret lehet indiai curryk vagy grillezett húsok mellé, de önálló egytálételként is megállja a helyét.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Basmati rizs
600 ml Víz
200 ml Kókusztej
2 ek. Vaj vagy olaj
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Gyömbér (friss, reszelt)
2 tk. Currypor
1 tk. Kurkuma
100 g Zöldborsó
1 db Sárgarépa
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 csokor Friss koriander (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A basmati rizst alaposan mosd át hideg vízben, majd csepegtesd le.

    A rizs átmosása eltávolítja a felesleges keményítőt, így a rizs főzés után nem lesz ragacsos.

    2

    A hagymát és fokhagymát aprítsd fel, a sárgarépát vágd kis kockákra.

    A hagymát először vágd félbe, majd szeleteld fel, ezután aprítsd fel. Így könnyebb dolgod lesz.

    3

    Egy lábasban olvaszd fel a vajat vagy hevítsd fel az olajat, majd pirítsd meg benne a hagymát, fokhagymát és reszelt gyömbért.

    A vaj és az olaj kombinációja finomabb ízt ad a rizsnek.

    4

    Add hozzá a curryt, a kurkumát, és keverd el, hogy az ízek felszabaduljanak.

    A fűszereket érdemes rövid ideig pirítani, hogy még intenzívebb legyen az aromájuk, de vigyázz, hogy ne égjenek meg.

    5

    Öntsd bele a lecsöpögtetett rizst, és keverd át, hogy a fűszerek minden szem rizst bevonjanak.

    A rizs átkeverése a fűszerekkel biztosítja, hogy minden szem egyenletesen ízesített legyen.

    6

    Öntsd hozzá a vizet és a kókusztejet, majd adj hozzá sót és borsot.

    A kókusztej helyett használhatsz csak vizet is, de a kókusztej krémesebb és gazdagabb ízt kölcsönöz a rizsnek.

    7

    Add hozzá a sárgarépát és a zöldborsót, majd forrald fel az egészet.

    A zöldségeket adhatod a rizshez a főzés elején vagy a végén is. Ha a végén adod hozzá, ropogósabbak maradnak.

    8

    Fedd le a lábast, és főzd alacsony lángon 15 percig, amíg a rizs felszívja a folyadékot és megpuhul.

    Fontos, hogy a lábast fedő alatt főzd, és ne emeld fel a fedőt a főzés során, mert a gőz távozik, és a rizs nem fog megfelelően megfőni.

    9

    Kapcsold le a hőt, és hagyd a rizst fedő alatt további 5 percig pihenni.

    A pihentetés segít, hogy a rizs még jobban megpuhuljon és az ízek összeérjenek.

    10

    Tálalás előtt szórd meg friss korianderrel, és tálald önmagában vagy húsos, vegetáriánus ételek mellé köretként.

    Ha nem szereted a koriandert, helyettesítheted petrezselyemmel vagy aprított újhagymával.