A basmati rizst alaposan mosd át hideg vízben, majd csepegtesd le.
A rizs átmosása eltávolítja a felesleges keményítőt, így a rizs főzés után nem lesz ragacsos.
A hagymát és fokhagymát aprítsd fel, a sárgarépát vágd kis kockákra.
A hagymát először vágd félbe, majd szeleteld fel, ezután aprítsd fel. Így könnyebb dolgod lesz.
Egy lábasban olvaszd fel a vajat vagy hevítsd fel az olajat, majd pirítsd meg benne a hagymát, fokhagymát és reszelt gyömbért.
A vaj és az olaj kombinációja finomabb ízt ad a rizsnek.
Add hozzá a curryt, a kurkumát, és keverd el, hogy az ízek felszabaduljanak.
A fűszereket érdemes rövid ideig pirítani, hogy még intenzívebb legyen az aromájuk, de vigyázz, hogy ne égjenek meg.
Öntsd bele a lecsöpögtetett rizst, és keverd át, hogy a fűszerek minden szem rizst bevonjanak.
A rizs átkeverése a fűszerekkel biztosítja, hogy minden szem egyenletesen ízesített legyen.
Öntsd hozzá a vizet és a kókusztejet, majd adj hozzá sót és borsot.
A kókusztej helyett használhatsz csak vizet is, de a kókusztej krémesebb és gazdagabb ízt kölcsönöz a rizsnek.
Add hozzá a sárgarépát és a zöldborsót, majd forrald fel az egészet.
A zöldségeket adhatod a rizshez a főzés elején vagy a végén is. Ha a végén adod hozzá, ropogósabbak maradnak.
Fedd le a lábast, és főzd alacsony lángon 15 percig, amíg a rizs felszívja a folyadékot és megpuhul.
Fontos, hogy a lábast fedő alatt főzd, és ne emeld fel a fedőt a főzés során, mert a gőz távozik, és a rizs nem fog megfelelően megfőni.
Kapcsold le a hőt, és hagyd a rizst fedő alatt további 5 percig pihenni.
A pihentetés segít, hogy a rizs még jobban megpuhuljon és az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt szórd meg friss korianderrel, és tálald önmagában vagy húsos, vegetáriánus ételek mellé köretként.
Ha nem szereted a koriandert, helyettesítheted petrezselyemmel vagy aprított újhagymával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.