Curryvel fűszerezett rizs tálalva

Curryvel fűszerezett rizs

A curryvel fűszerezett rizs az indiai konyha egyik alapétele, amelyet világszerte előszeretettel készítenek. A kurkuma és a curry nemcsak élénksárga színt ad az ételnek, hanem aromás, fűszeres ízvilágot is kölcsönöz. Ezt az ételt gyakran fogyasztják köretként különböző húsos és zöldséges fogások mellé, de önmagában is laktató és ízletes. A legjobb eredmény érdekében érdemes frissen őrölt fűszereket használni, így az ízek még intenzívebbé válnak.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Jázmin rizs
400 ml Víz
30 g Vaj
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Currypor
1 tk. Kurkuma
1 tk.
1 csipet Feketebors
2 db Zöldhagyma

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A jázmin rizst alaposan mosd át hideg vízben, hogy eltávolítsd róla a felesleges keményítőt.

    A rizs átmosása segít a pergős állag elérésében. Addig mosd, amíg a víz tiszta nem lesz.

    2

    Egy lábosban olvaszd fel a vajat közepes lángon, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pirítsd üvegesre.

    A vaj helyett használhatsz növényi olajat is, ha vegán receptet szeretnél.

    3

    Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, a curryt és a kurkumát, majd pirítsd további 30 másodpercig, hogy az ízek intenzívebbé váljanak.

    A fűszereket ne égesd meg, mert keserű ízt kaphatnak. Alacsony lángon pirítsd őket.

    4

    Öntsd hozzá a leöblített rizst, majd keverd jól össze a fűszeres hagymás alappal, hogy minden szem bevonódjon az ízekkel.

    Győződj meg róla, hogy a rizs mindenhol érintkezik a fűszerekkel.

    5

    Önts rá 400 ml vizet, adj hozzá sót és egy csipet fekete borsot, majd forrald fel.

    A víz mennyisége függ a rizs fajtájától. Ha nem jázmin rizst használsz, nézd meg a csomagoláson a javasolt vízmennyiséget.

    6

    Amint felforrt, csökkentsd a hőt alacsony fokozatra, fedd le, és főzd kb. 15-20 percig, amíg a rizs megpuhul és az összes folyadék felszívódik.

    Ne emeld fel a fedőt főzés közben, mert a gőz elszökik, és a rizs nem fog egyenletesen megfőni.

    7

    Vedd le a tűzről, hagyd pihenni 5 percig fedő alatt, majd villával lazítsd fel a rizst.

    A pihentetés segít, hogy a rizs még puhább és pergősebb legyen.

    8

    Aprítsd fel a zöldhagymát, és szórd meg vele a kész curryvel fűszerezett rizst tálalás előtt.

    A zöldhagyma helyett koriandert is használhatsz, vagy akár pirított kesudiót a még gazdagabb ízélményért.