Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, élesztőt, cukrot és sót – ezek az alap száraz hozzávalók.
Ügyelj arra, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, mert az gátolhatja a felfutását. Először keverd össze a liszttel és a cukorral, majd add hozzá a sót.
Add hozzá a joghurtot, langyos vizet és olívaolajat, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává – kb. 10 perc kézi gyúrás szükséges.
A víz hőmérséklete legyen kézmeleg, se túl hideg, se túl forró, mert a forró víz tönkreteheti az élesztőt. Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne legyen túl kemény.
Fedd le a tésztát, és keleszd meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg a duplájára nő.
A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpackkal. A meleg hely lehet a sütő, ha csak a világítás van bekapcsolva, vagy egy radiátor közelében.
Közben készítsd el a mákos tölteléket: keverd össze a darált mákot a mézzel, ha túl sűrű, adj hozzá néhány csepp vizet.
A töltelék állagát ízlés szerint szabályozhatod a víz mennyiségével. Ha szereted, adhatsz hozzá egy kevés citromhéjat vagy narancshéjat is.
Oszd a megkelt tésztát 6 egyenlő részre, formálj belőlük gombócokat, majd nyújtsd őket ovális formára.
A gombócokat érdemes lisztezett felületen formázni, hogy ne ragadjanak.
A kinyújtott naan egyik felére kanalazz egy adag mákos tölteléket, majd hajtsd rá a másik felét, és nyomd le óvatosan.
A tölteléket ne vidd túl közel a szélekhez, hogy sütés közben ne folyjon ki.
Forró, tapadásmentes serpenyőben süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, amíg szép barna foltok jelennek meg rajtuk.
A serpenyő legyen megfelelően forró, mielőtt a naanokat belehelyezed. Ha túl alacsony a hőmérséklet, a naanok kiszáradhatnak.
A megsült naanokat még melegen kend meg olvasztott vajjal – így még puhábbak és illatosabbak lesznek.
A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, ha egészségesebb alternatívát keresel.
Tálald azonnal, melegen a legfinomabb, akár egy pohár tej vagy kávé mellé.
A maradék naanokat légmentesen záródó edényben tárolhatod, és másnap is finomak lesznek, ha egy kicsit megmelegíted őket.
Tipp: ha intenzívebb mákízt szeretnél, pirítsd meg száraz serpenyőben a darált mákot, mielőtt elkevered a mézzel.
A mákpirítás során figyelj oda, mert könnyen megéghet. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve pirítsd, amíg illatozni nem kezd.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.