Darált mákos naan kenyér tálalva

Darált mákos naan

A darált mák a magyar desszertek egyik legjellegzetesebb alapanyaga – gondoljunk csak a bejglire vagy a mákos gubára. Most egy naan változatban is kipróbálhatjuk, amely ötvözi a keleti kenyér és a magyar édességek világát. A mézes, darált mákos töltelék lágyan simul a puha naan tésztába, és minden falat egyszerre nosztalgikus és új élményt ad. Az olvasztott vaj segít kiemelni a mák telt ízét. Tipp: ez a naan remek választás reggelire, tízóraira vagy akár vendégvárónak is. Melegen a legjobb, de hidegen is finom, és egy kis melegítéssel újra puha lesz.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 40 perc
1440 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
20 g Cukor
4 g
120 g Joghurt
100 ml Langyos víz
15 ml Olívaolaj
80 g Darált mák
15 g Méz
20 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, élesztőt, cukrot és sót – ezek az alap száraz hozzávalók.

    Ügyelj arra, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, mert az gátolhatja a felfutását. Először keverd össze a liszttel és a cukorral, majd add hozzá a sót.

    2

    Add hozzá a joghurtot, langyos vizet és olívaolajat, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává – kb. 10 perc kézi gyúrás szükséges.

    A víz hőmérséklete legyen kézmeleg, se túl hideg, se túl forró, mert a forró víz tönkreteheti az élesztőt. Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne legyen túl kemény.

    3

    Fedd le a tésztát, és keleszd meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg a duplájára nő.

    A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpackkal. A meleg hely lehet a sütő, ha csak a világítás van bekapcsolva, vagy egy radiátor közelében.

    4

    Közben készítsd el a mákos tölteléket: keverd össze a darált mákot a mézzel, ha túl sűrű, adj hozzá néhány csepp vizet.

    A töltelék állagát ízlés szerint szabályozhatod a víz mennyiségével. Ha szereted, adhatsz hozzá egy kevés citromhéjat vagy narancshéjat is.

    5

    Oszd a megkelt tésztát 6 egyenlő részre, formálj belőlük gombócokat, majd nyújtsd őket ovális formára.

    A gombócokat érdemes lisztezett felületen formázni, hogy ne ragadjanak.

    6

    A kinyújtott naan egyik felére kanalazz egy adag mákos tölteléket, majd hajtsd rá a másik felét, és nyomd le óvatosan.

    A tölteléket ne vidd túl közel a szélekhez, hogy sütés közben ne folyjon ki.

    7

    Forró, tapadásmentes serpenyőben süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, amíg szép barna foltok jelennek meg rajtuk.

    A serpenyő legyen megfelelően forró, mielőtt a naanokat belehelyezed. Ha túl alacsony a hőmérséklet, a naanok kiszáradhatnak.

    8

    A megsült naanokat még melegen kend meg olvasztott vajjal – így még puhábbak és illatosabbak lesznek.

    A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, ha egészségesebb alternatívát keresel.

    9

    Tálald azonnal, melegen a legfinomabb, akár egy pohár tej vagy kávé mellé.

    A maradék naanokat légmentesen záródó edényben tárolhatod, és másnap is finomak lesznek, ha egy kicsit megmelegíted őket.

    10

    Tipp: ha intenzívebb mákízt szeretnél, pirítsd meg száraz serpenyőben a darált mákot, mielőtt elkevered a mézzel.

    A mákpirítás során figyelj oda, mert könnyen megéghet. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve pirítsd, amíg illatozni nem kezd.