Diós céklakrémleves tálalva

Diós céklakrémleves

A cékla már az ókori civilizációkban is elismert zöldség volt, gyógyhatása és jellegzetes színe miatt. A céklából készült krémlevesek a modern gasztronómia újításai közé tartoznak, amelyek egészségesek, látványosak és rendkívül ízletesek. A dióval való kombinálása pedig nemcsak különleges ízélményt, hanem tápértéknövelést is jelent. Ahogy a cékla természetes édessége találkozik a pirított dió roppanósságával és a tejszín selymességével, egy igazán ünnepi étel születik. Tipp: ünnepi előételként is kiváló, főleg ha extra díszítéssel tálaljuk.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
640 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Cékla
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Olívaolaj
800 ml Zöldségalaplé
150 ml Főzőtejszín
50 g Dió (durvára vágott)
1 ek. Citromlé
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A céklát hámozd meg, és vágd kis kockákra. A hagymát és fokhagymát szintén hámozd meg és aprítsd fel. Tipp: a céklát gumikesztyűben tisztítsd, így elkerülheted a kéz elszíneződését.

    Ha nincs gumikesztyűd, a céklát folyó víz alatt hámozd meg, így kevésbé fogja meg a kezed.

    2

    Egy közepes lábasban hevítsd fel az olívaolajat. Párold meg a hagymát 3-4 percig, majd add hozzá a fokhagymát is, és pirítsd további 1 percig.

    A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg.

    3

    Add hozzá a céklát és a durvára vágott dió felét, majd öntsd fel az alaplével. Forrald fel, majd főzd közepes lángon kb. 25 percig, amíg a cékla teljesen megpuhul.

    Ha nincs alaplé, vízzel is helyettesítheted, de akkor adj hozzá egy leveskockát.

    4

    Vedd le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsd simára. Tipp: ha igazán selymes állagot szeretnél, szűrd át egy finom szűrőn.

    Pürésítés közben óvatosan mozgasd a botmixert, hogy ne fröcsköljön ki a leves.

    5

    Add hozzá a tejszínt, citromlevet, sót, borsot, és melegítsd össze. Ne forrald, csak melegítsd, hogy a tejszín ne csapódjon ki.

    A tejszínt lassan csorgasd a levesbe, miközben folyamatosan kevered.

    6

    Tálaláskor szórd meg a levest a maradék pirított dióval és egy kevés tejszínnel. Tipp: egy csepp balzsamecet még jobban kiemeli a céklás ízt.

    A levest tálalhatod pirítóssal is.