A céklát hámozd meg, és vágd kis kockákra. A hagymát és fokhagymát szintén hámozd meg és aprítsd fel. Tipp: a céklát gumikesztyűben tisztítsd, így elkerülheted a kéz elszíneződését.
Ha nincs gumikesztyűd, a céklát folyó víz alatt hámozd meg, így kevésbé fogja meg a kezed.
Egy közepes lábasban hevítsd fel az olívaolajat. Párold meg a hagymát 3-4 percig, majd add hozzá a fokhagymát is, és pirítsd további 1 percig.
A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg.
Add hozzá a céklát és a durvára vágott dió felét, majd öntsd fel az alaplével. Forrald fel, majd főzd közepes lángon kb. 25 percig, amíg a cékla teljesen megpuhul.
Ha nincs alaplé, vízzel is helyettesítheted, de akkor adj hozzá egy leveskockát.
Vedd le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsd simára. Tipp: ha igazán selymes állagot szeretnél, szűrd át egy finom szűrőn.
Pürésítés közben óvatosan mozgasd a botmixert, hogy ne fröcsköljön ki a leves.
Add hozzá a tejszínt, citromlevet, sót, borsot, és melegítsd össze. Ne forrald, csak melegítsd, hogy a tejszín ne csapódjon ki.
A tejszínt lassan csorgasd a levesbe, miközben folyamatosan kevered.
Tálaláskor szórd meg a levest a maradék pirított dióval és egy kevés tejszínnel. Tipp: egy csepp balzsamecet még jobban kiemeli a céklás ízt.
A levest tálalhatod pirítóssal is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.