Langyosítsd meg a tejet, majd morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd felfutni kb. 10 perc alatt. Ez elősegíti az élesztő aktiválódását.
A tej hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl meleg, az elpusztítja az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően.
Szitáld át a lisztet egy nagy tálba, add hozzá a sót, cukrot, fahéjat és reszelt citromhéjat. Ezek adják meg a stollen karakteres ízét.
A fűszereket ízlés szerint variálhatod. Szerecsendió, szegfűszeg is illik ehhez a süteményhez.
Add hozzá az olvasztott vajat és a felfutott élesztős tejet. Gyúrd össze sima, rugalmas tésztává, ami nem ragad a kezedhez. Ez kb. 8-10 perc kézi gyúrást jelent.
Ha géppel gyúrod, rövidebb idő is elegendő lehet. A lényeg, hogy a tészta szép, homogén legyen.
A diót vágd durvára, a mazsolát áztasd be langyos vízbe 10 percre, majd szűrd le. Keverd a tésztába és dolgozd el egyenletesen. Tipp: a diót előzőleg enyhén pirítsd meg, hogy intenzívebb legyen az íze.
A mazsolát rumba vagy más alkoholba is beáztathatod, ha szeretnél egy különlegesebb ízt.
Fedd le a tésztát, majd hagyd kelni meleg helyen 1 óráig, míg duplájára nő. A kelesztéshez a legjobb a huzatmentes, langyos környezet.
A tésztát konyharuhával vagy folpackkal fedd le, hogy ne száradjon ki.
Formázd meg a tésztát hosszúkás stollen alakra. Enyhén hajtsd meg aszimmetrikusan, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.
A formázásnál ne nyomkodd nagyon a tésztát, mert akkor nehezebben kel meg.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd a stollent 35-40 percig, amíg aranybarnára sül. Ha szükséges, a sütés vége felé fedd le alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje.
A sütési idő függ a sütő teljesítményétől. Ha a teteje nagyon gyorsan barnul, vedd lejjebb a hőfokot.
Még melegen kend meg olvasztott vajjal a tetejét, majd bőven szórd meg porcukorral. Ez klasszikus külsőt ad, és segít megtartani a sütemény frissességét.
A vajat ecsettel kend fel a stollenre, hogy egyenletesen befedje.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.