Diós-mézes palacsinta tálalva

Diós-mézes palacsinta

A palacsinta az egyik legismertebb magyar édesség, amelyet számtalan módon variálhatunk. A diós-mézes változat különösen népszerű a téli időszakban, amikor a méz és a dió melegséget és gazdag ízeket ad az ételnek. Ez az édesség generációk óta kedvelt csemege Magyarországon, és szinte minden családban megvan a maga titkos receptje. A méz enyhén karamellizálódik a meleg palacsintán, míg a dió roppanóssága tökéletes kontrasztot ad. Ez a palacsinta ideális választás egy meghitt családi ebéd utáni desszertnek, vagy akár egy különleges reggeli finomságnak. Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni, próbáld ki egy kis fahéjjal vagy vaníliával megbolondítva!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Liszt
300 ml Tej
2 db Tojás
1 csipet
20 g Cukor
100 ml Szódavíz
20 ml Olaj
100 g Darált dió
80 g Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej
    DióDió

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, a sót és a cukrot. Ez segít az egyenletes eloszlásban, így a palacsintatészta csomómentes lesz.

    Használj átszitált lisztet a még simább tészta érdekében.

    2

    Üsd bele a tojásokat, majd folyamatos keverés mellett apránként add hozzá a tejet. Ezzel megelőzheted a csomósodást és sima tésztát kapsz.

    A tojásokat előzőleg verd fel egy kicsit, így könnyebben eldolgozhatók.

    3

    Fokozatosan öntsd hozzá a szódavizet és az olajat, majd keverd homogén állagúra. A szódavíz biztosítja, hogy a palacsinta könnyű és levegős legyen.

    Ha nincs szódavized, használhatsz szénsavas ásványvizet is.

    4

    Hagyd pihenni a tésztát 10-15 percig. Ez segít a lisztnek megfelelően felszívni a folyadékot, így a palacsinták egyenletesen sülnek majd.

    A pihentetés alatt a tészta besűrűsödik, így könnyebb vele dolgozni.

    5

    Forrósíts fel egy serpenyőt és kenj meg vékonyan olajjal. Egy merőkanállal önts egy adag tésztát a serpenyőbe, majd egyenletesen oszlasd el.

    A serpenyőnek elég forrónak kell lennie, különben a palacsinta ráragad.

    6

    Süsd a palacsintát közepes lángon kb. 1 percig, amíg az alja aranybarnára sül. Fordítsd meg egy spatulával, majd süsd további 30-40 másodpercig.

    A palacsinta akkor fordítható, ha a tetején buborékok jelennek meg.

    7

    Ismételd meg a sütési folyamatot a maradék tésztával. A kész palacsintákat rétegezd egymásra, hogy melegek maradjanak.

    A kész palacsintákat egy tányérra helyezve, alufóliával letakarva melegen tarthatod.

    8

    Minden palacsintát kend meg egy kevés mézzel, majd szórd meg darált dióval. Ízlés szerint fel is tekerheted, vagy háromszög alakúra hajthatod.

    A mézet melegítsd fel egy kicsit, így könnyebben kenhető.

    9

    Tálald frissen, ízlés szerint extra mézzel meglocsolva és dióval megszórva. Fogyasztás előtt várj pár percet, hogy az ízek összeérjenek.

    A palacsintát kínálhatod tejszínhabbal vagy gyümölcsökkel is.