Melegítsd fel a vizet és a tejet langyosra. A folyadéknak langyosnak kell lennie, hogy az élesztő megfelelően fel tudjon futni. Egy kis tálban oldd fel a cukrot és az élesztőt a langyos vízben, majd hagyd 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.
A folyadék ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, vagy a folyadék túl meleg volt.
A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, és keverd össze. Öntsd hozzá az élesztős folyadékot, majd add hozzá a vajat is. Dagaszd jól át a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen túl száraz.
A tésztát addig dagaszd, amíg elválik az edény falától. A vaj legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyebben eldolgozható legyen.
Hagyd a tésztát meleg helyen, letakarva pihenni 1 órán keresztül, hogy megkettőződjön a térfogata.
A tésztát meleg helyen, például a sütőben (alacsony hőfokon) vagy a radiátor közelében keleszd. A letakarás megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon.
Miután a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 egyenlő darabra. Minden darabból formázz hosszú hengereket, majd formázd őket pereccé.
A hengereket egyenletes vastagságúra formázd, hogy a perecek egyenletesen süljenek meg.
A pereceket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mielőtt beteszed a sütőbe, kend meg őket egy kis vízzel, és szórd meg szezámmaggal.
A vízzel való megkenés segít, hogy a szezámmag rátapadjon a perecekre, és szép fényesek legyenek sütés után.
Süsd a pereceket 20-25 percig, amíg aranybarna színűek lesznek és illatosak.
A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, ezért figyelj a perecekre, és ha szükséges, vedd ki őket hamarabb.
Miután kész, hagyd őket egy kicsit hűlni. A diót apróra vágd, és szórd a kész perecekre. Ha szeretnéd, a diót kicsit meg is piríthatod.
A dió pirítása fokozza az ízét. A diót akkor szórd a perecekre, amikor még melegek, hogy jobban rátapadjon.
Tálald a diós pereceket frissen, hogy élvezhesd a dió és a puha tészta tökéletes kombinációját.
A diós pereceket tálalhatod sós vagy édes feltéttel is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.