Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A cukor segíti az élesztő táplálását és felfutását.
A lisztet, cukrot, sót, fahéjat egy nagy tálban keverjük össze.
A száraz hozzávalók egyenletes elkeverése biztosítja, hogy a tészta íze harmonikus legyen.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
A vaj ne legyen túl forró, mert megfőzi az élesztőt. A tésztát addig gyúrjuk, amíg elválik az edény falától.
A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.
A tésztát meleg helyen, például a sütőben (alacsony hőfokon) vagy a radiátor közelében keleszd. A letakarás megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon.
A diót, mandulát és mazsolát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.
A diót és a mandulát apróra vágd, hogy könnyebben eloszoljanak a tésztában. A mazsolát előtte áztasd be rumba vagy narancslébe, hogy puhább legyen.
A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.
A pihentetés segít, hogy a stollen szép formát kapjon sütés közben.
Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.
A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, ezért figyelj a stollenre, és ha szükséges, vedd ki hamarabb. A tűpróba segít megállapítani, hogy átsült-e a stollen.
A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.
A stollent hűvös helyen tárold, légmentesen lezárva. A porcukorral való megszórás nem csak díszítés, hanem segít megőrizni a stollen nedvességtartalmát.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.