Ropogós dödölle tejföllel és pirított hagymåval tålalva

Dödölle

A Dödölle egy klasszikus magyar Ă©tel, amely a szatmĂĄri konyha hagyomĂĄnyait kĂ©pviseli. Ez a finom, krĂ©mes Ă©tel egy igazi komfort Ă©tel, melyet gyakran tĂĄlalnak hĂșssal vagy akĂĄr tejföllel is. A dödölle elkĂ©szĂ­tĂ©se egyszerƱ, de rendkĂ­vĂŒl Ă­zletes: a fƑtt krumplit pĂŒrĂ©sĂ­tik, majd liszttel, tojĂĄssal Ă©s sĂłval keverik, Ă©s olajban kisĂŒtik. A vĂ©geredmĂ©ny egy ropogĂłs, aranybarna falat, amely minden falatjĂĄval otthonos Ă©rzĂ©st ad.

A dödölle egy olyan Ă©tel, amely Ă©vszĂĄzadok Ăłta jelen van a magyar konyhĂĄban. HagyomĂĄnyosan szalonnĂĄval vagy tejföllel tĂĄlaljĂĄk, Ă©s gyakran szerepel a vidĂ©ki Ă©tkezĂ©sek asztalĂĄn, mint kĂ­sĂ©rƑ Ă©tel. KönnyedĂ©n elkĂ©szĂ­thetƑ, de mindig biztos siker!

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 5
⭕ 500 g Burgonya
⭕ 150 g Liszt
⭕ 1 tk. Só Info
⭕ 2 db Hagyma
⭕ 3 ek. Olaj
⭕ 200 g Tejföl

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    HĂĄmozd meg Ă©s kockĂĄzd fel a burgonyĂĄt, majd sĂłs vĂ­zben fƑzd puhĂĄra.

    A burgonya fƑzƑvizĂ©be tegyĂ©l egy gerezd fokhagymĂĄt is, ez mĂ©g Ă­zletesebbĂ© teszi a dödöllĂ©t.

    2

    Öntsd le a fƑzƑvizet, de egy keveset tarts meg belƑle. Törd össze a burgonyĂĄt, Ă©s add hozzĂĄ a lisztet.

    A dödölle ĂĄllaga akkor lesz a legjobb, ha a burgonyĂĄt mĂ©g melegen töröd össze. A lisztet fokozatosan adagold, hogy ne legyen tĂșl kemĂ©ny a tĂ©szta.

    3

    Keverd addig, amĂ­g a massza elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl. Ha szĂŒksĂ©ges, adj hozzĂĄ a fƑzƑvĂ­zbƑl.

    A tĂ©szta akkor jĂł, ha sima Ă©s rugalmas, de nem ragad. Ha tĂșl kemĂ©ny, adj hozzĂĄ a fƑzƑvĂ­zbƑl, ha tĂșl lĂĄgy, akkor lisztet.

    4

    Aprítsd fel a hagymåt, és pirítsd aranybarnåra az olajon.

    A hagymĂĄt lassĂș tƱzön pirĂ­tsd, hogy karamellizĂĄlĂłdjon Ă©s Ă©desebb Ă­ze legyen.

    5

    FormĂĄzz a burgonyĂĄs masszĂĄbĂłl kanĂĄllal galuskĂĄkat, Ă©s sĂŒsd meg Ƒket a hagymĂĄs olajban, amĂ­g mindkĂ©t oldaluk aranybarna lesz.

    A kanalat mĂĄrtsd a hagymĂĄs olajba, mielƑtt a tĂ©sztĂĄt formĂĄznĂĄl, Ă­gy könnyebben fog lejönni a tĂ©szta a kanĂĄlrĂłl. A galuskĂĄkat közepes lĂĄngon sĂŒsd, hogy belĂŒl is ĂĄtsĂŒljenek.

    6

    Tålald tejföllel és pirított hagymåval.

    A dödöllĂ©t kĂ­nĂĄlhatod savanyĂș kĂĄposztĂĄval vagy pörkölttel is.