Dolma káposztalevélben rizses töltelékkel, friss citromkarikákkal tálalva

Dolma káposztalevélben

A dolma az egyik legismertebb török étel, amelyet évszázadok óta készítenek. A recept alapját a káposztalevelekben töltött rizs alkotja, amit különféle fűszerekkel és zöldségekkel gazdagítanak. A dolma az egyik legismertebb török étel, amely változatosan készíthető húsos vagy vegetáriánus változatban is. Ezt az ételt gyakran kínálják ünnepi étkezésekhez, de egy egyszerű hétköznapi vacsorához is ideális. A káposztalevelek gazdag ízvilága a fűszerekkel kombinálva igazi kulináris élményt nyújt.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 db Káposztalevelek
200 g Rizs
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
3 ek. Olívaolaj
1 tk. Fűszerpaprika
0.5 tk. Fekete bors
0.5 tk.
2 ek. Petrezselyem
1 db Citrom
400 ml Zöldségleves alaplé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A káposztaleveleket alaposan mosd meg, majd forró vízben pár percig blansírozd, hogy megpuhuljanak. Ha konzerv káposztalevelet használsz, akkor ezt a lépést kihagyhatod.

    A friss káposztaleveleket könnyedén fel tudod használni, ha néhány másodpercre forró vízbe áztatod őket, hogy megpuhuljanak.

    2

    A rizst öblítsd le, majd egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat. Add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és pirítsd őket 3-4 percig, amíg üvegesek nem lesznek.

    A fokhagymát ne hagyd sokáig pirulni, mert könnyen megéghet és keserű ízt adhat az ételnek.

    3

    Add hozzá a rizst, és pirítsd további 2-3 percig. Ezután öntsd fel a zöldségleves alaplével, add hozzá a fűszerpaprikát, a fekete borsot és a sót. Keverd össze, és hagyd, hogy a rizs felszívja a folyadékot. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés alaplevet.

    Ne hagyd túl sokáig főzni a rizst, mivel a töltelékben fog még főni. A rizs ne legyen túl puha, inkább kissé al dente.

    4

    Miután a rizs elkészült, hagyd kicsit hűlni, majd keverd hozzá a finomra vágott petrezselymet, és egy kevés citrom levét.

    A friss petrezselyem és a citromlé ad egy üde ízt a tölteléknek, így ne hagyd ki!

    5

    A káposztaleveleket egy-egy levelet teríts ki, és mindegyik közepére tegyél egy kis mennyiségű rizst. Ezután hajtsd be a levelek oldalát, és tekerd fel szoros hengerré.

    A káposztalevelet ügyesen kell feltekerni, hogy ne szakadjon el. Használj tiszta kezeket és dolgozz fokozatosan, hogy szoros töltelékeket kapj.

    6

    Helyezd a kész dolmákat egy nagyobb lábas aljára, és öntsd rá a maradék alaplevet, hogy éppen ellepje a töltelékeket. Fedd le, és főzd őket 30-40 percig, amíg a rizs és a levelek teljesen megpuhulnak.

    A főzés közben figyeld, hogy a levek ne forrjanak túl gyorsan, különben a dolmák szétnyílhatnak.

    7

    Miután elkészültek, tálald a dolmákat frissen facsart citromlével és egy kis olívaolajjal meglocsolva.

    Tálalás előtt citromkarikákkal is díszítheted a dolmákat, hogy szép színűek legyenek.