A káposztaleveleket alaposan mosd meg, majd forró vízben pár percig blansírozd, hogy megpuhuljanak. Ha konzerv káposztalevelet használsz, akkor ezt a lépést kihagyhatod.
A friss káposztaleveleket könnyedén fel tudod használni, ha néhány másodpercre forró vízbe áztatod őket, hogy megpuhuljanak.
A rizst öblítsd le, majd egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat. Add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és pirítsd őket 3-4 percig, amíg üvegesek nem lesznek.
A fokhagymát ne hagyd sokáig pirulni, mert könnyen megéghet és keserű ízt adhat az ételnek.
Add hozzá a rizst, és pirítsd további 2-3 percig. Ezután öntsd fel a zöldségleves alaplével, add hozzá a fűszerpaprikát, a fekete borsot és a sót. Keverd össze, és hagyd, hogy a rizs felszívja a folyadékot. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés alaplevet.
Ne hagyd túl sokáig főzni a rizst, mivel a töltelékben fog még főni. A rizs ne legyen túl puha, inkább kissé al dente.
Miután a rizs elkészült, hagyd kicsit hűlni, majd keverd hozzá a finomra vágott petrezselymet, és egy kevés citrom levét.
A friss petrezselyem és a citromlé ad egy üde ízt a tölteléknek, így ne hagyd ki!
A káposztaleveleket egy-egy levelet teríts ki, és mindegyik közepére tegyél egy kis mennyiségű rizst. Ezután hajtsd be a levelek oldalát, és tekerd fel szoros hengerré.
A káposztalevelet ügyesen kell feltekerni, hogy ne szakadjon el. Használj tiszta kezeket és dolgozz fokozatosan, hogy szoros töltelékeket kapj.
Helyezd a kész dolmákat egy nagyobb lábas aljára, és öntsd rá a maradék alaplevet, hogy éppen ellepje a töltelékeket. Fedd le, és főzd őket 30-40 percig, amíg a rizs és a levelek teljesen megpuhulnak.
A főzés közben figyeld, hogy a levek ne forrjanak túl gyorsan, különben a dolmák szétnyílhatnak.
Miután elkészültek, tálald a dolmákat frissen facsart citromlével és egy kis olívaolajjal meglocsolva.
Tálalás előtt citromkarikákkal is díszítheted a dolmákat, hogy szép színűek legyenek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.