A vajat hagyd szobahőmérsékleten megpuhulni, hogy könnyebben dolgozható legyen. Ez segít abban, hogy a keksz tésztája lágy és homogén állagú legyen.
Ne olvaszd meg a vajat, csak hagyd szobahőmérsékleten, amíg puha nem lesz, de még megtartja a formáját.
Egy nagy keverőtálban keverd össze a vajat és a porcukrot, amíg krémes állagot nem kapsz. Használhatsz kézi habverőt vagy elektromos mixert is, hogy könnyebb legyen.
Ne keverd túl a vajat és a cukrot, mert a kekszek kemények lehetnek.
Add hozzá a vaníliakivonatot, a sót és a tojást, majd keverd alaposan össze, amíg egységes masszát nem kapsz.
A tojás legyen szobahőmérsékletű, hogy jobban elegyedjen a többi hozzávalóval.
Fokozatosan szitáld bele a lisztet és a kakaóport, és keverd össze egy spatulával vagy kézzel, amíg egy formázható, nem ragadós tésztát nem kapsz.
A lisztet és a kakaóport szitáld át, hogy ne legyenek csomók a tésztában.
Aprítsd fel az étcsokoládét és a fehércsokoládét, majd óvatosan keverd bele a tésztába. Így sütés közben finom olvadt csokoládédarabkák lesznek a kekszekben.
A csokoládét vágd egyenlő méretű darabokra, hogy egyenletesen oszlanak el a kekszekben.
Formázz a tésztából egy nagy gömböt, csomagold folpackba, majd tedd hűtőbe legalább 30 percre. Ez segít, hogy a kekszek megtartsák a formájukat sütés közben.
A hűtés segít a vajnak megszilárdulni, így a kekszek nem terülnek el túlságosan sütés közben.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütőpapír megakadályozza, hogy a kekszek leragadjanak a tepsire.
A hűtőből kivett tésztából formázz kisebb golyókat, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Nyomd le őket enyhén, hogy laposabb kekszeket kapj.
A kekszek egyenletes méretűek legyenek, hogy egyszerre süljenek meg.
Süsd a kekszeket előmelegített sütőben kb. 10-12 percig, amíg a széleik enyhén ropogósak lesznek, de a belsejük puha marad.
Ne süsd túl a kekszeket, mert akkor kemények lesznek. Inkább vedd ki őket a sütőből, amikor még puhák a közepük.
Hagyd teljesen kihűlni a kekszeket egy rácson, majd tálald vagy tárold légmentesen záródó dobozban.
A kekszek akkor a legfinomabbak, ha teljesen kihűltek, és a csokoládé megdermedt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.