Eccles cake csokoládé darabokkal töltve, aranybarnára sütve, leveles tésztából

Eccles cake csokoládé darabokkal

Az Eccles cake a brit süteménykultúra egyik legismertebb darabja, amelyet már az 1800-as évek óta fogyasztanak Angliában. A tradicionálisan mazsolával és kandírozott gyümölcsökkel töltött leveles tésztás sütemény most modern újragondolást kapott – csokoládéval kiegészítve. A csokoládé mélyebb, gazdagabb ízvilágot ad, amely harmonikusan kiegészíti a mazsola édességét. Amikor a tésztacsomagok sülnek, az étcsokoládé lassan megolvad és keveredik a fűszeres mazsolás töltelékkel – az illat egyszerre nosztalgikus és izgalmas. Képzeld el, ahogy egy esős délutánon egy bögre forró tea mellé kínálod ezt a süteményt, és minden falat egy új élmény. A siker kulcsa a jól elkészített töltelék és a hidegen tartott leveles tészta. Ez az édesség ideális különleges alkalmakra, vendégvárónak vagy akár uzsonnára is – a klasszikus és modern ízek tökéletes találkozása egyetlen süteményben.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 38 perc
1980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Leveles tészta
100 g Étcsokoládé (aprítva)
100 g Mazsola
80 g Barna cukor
50 g Vaj
1 tk. Fahéj
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A mazsolát vágd apróra, az étcsokoládét pedig darabold kis kockákra. Egy tálban keverd össze őket a barna cukorral és a fahéjjal.

    Ha a mazsola túl száraz, áztasd be langyos vízbe 10 percre, majd szűrd le.

    2

    A vajat olvaszd meg, majd keverd össze az előkészített töltelékkel, hogy egy szaftos, formázható masszát kapj.

    Ne hagyd, hogy a vaj túl forró legyen – csak langyosra olvaszd, így nem olvasztja meg a csokoládét azonnal.

    3

    A leveles tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki 3 mm vastagságúra, majd vágj belőle kb. 10x10 cm-es négyzeteket.

    Dolgozz hideg tésztával – ha túl puha, tedd vissza a hűtőbe pár percre.

    4

    Minden négyzet közepére tegyél egy evőkanálnyi tölteléket, majd hajtsd be a sarkokat középre, mintha borítékot készítenél. Nyomkodd le óvatosan, hogy záródjon.

    A tökéletes záródás érdekében kissé vizezd be a széleket, így jobban összetapadnak.

    5

    Fordítsd meg a tésztacsomagokat, és óvatosan lapítsd le a tenyereddel. Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    Figyelj arra, hogy a hajtás legyen alul, így nem nyílnak szét sütés közben.

    6

    Egy éles késsel ejts kis bemetszéseket a tetejükön, majd kend meg felvert tojással.

    A vágások segítik a gőz távozását, és szebb formát adnak a süteménynek.

    7

    Süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 15–18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    Ha a csokoládé kifolyik, az se baj – finom, karamellizált ízt ad a szélén.