Gluténmentes Eccles cake, édes mazsolás töltelékkel és aranybarnára sült tésztával

Eccles cake gluténmentes tésztával

Az Eccles cake a brit konyha egyik híres édes süteménye, melynek gyökerei az Eccles városában található. A hagyományos receptet már évszázadok óta készítik, és a pite tészta és mazsolás töltelék kombinációja azóta is népszerű. A gluténmentes változat modern megközelítése a diétás igényeknek megfelelően készült, miközben megőrzi a klasszikus brit ízvilágot. Tökéletes választás teához, vagy egy kis délutáni édességnek, ha valami különlegesre vágysz.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Gluténmentes liszt
1 tk. Xantán gumó
50 g Cukor
100 g Vaj
1 db Tojás
50 ml Tej
100 g Mazsola
1 tk. Citromhéj
0.5 tk. Darált fahéj
0.5 tk.
1 ek. Barna cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd a tészta előkészítésével. A gluténmentes lisztet, xantán gumót és sót keverd össze egy tálban. Add hozzá a hideg vajat, és ujjbegyeddel dolgozd össze, amíg morzsás állagot nem kapsz.

    A hideg vaj és a liszt gyors összedolgozása biztosítja, hogy a tészta omlós maradjon.

    2

    Egy másik tálban verd fel a tojást, és adj hozzá tejet, majd keverd hozzá a cukrot. Add hozzá a tojásos keveréket a lisztes-vajas keverékhez, és gyúrd össze, amíg egy sima tészta nem lesz.

    Ha a tészta túl száraznak tűnik, adj hozzá egy kevés extra tejet, de ne hagyd, hogy túl lágy legyen!

    3

    Formázz cipót a tésztából, csomagold be fóliába, és tedd hűtőbe 30 percig, hogy pihenjen.

    A pihentetés segít abban, hogy könnyebben nyújthasd a tésztát, és a végén szebb, egyenletesebb tésztát kapj.

    4

    Készítsd el a tölteléket: egy tálban keverd össze a mazsolát, citromhéjat, fahéjat és a barna cukrot.

    A mazsolát előzőleg áztathatod vízben, hogy puhább legyen, és jobban felvegye a fűszerek ízét.

    5

    Nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagra egy lisztezett felületen, majd szaggass köröket. A körök közepébe halmozd a tölteléket.

    A tészta ne ragadjon a pulthoz, ezért folyamatosan lisztezd meg a felületet és a nyújtófát is.

    6

    A tészta széleit hajtsd össze, és formázz kis csomagokat, ügyelve arra, hogy a töltelék ne szivárogjon ki.

    Ha a tészta széle nehezen tapad, egy kis víz segíthet összetapasztani.

    7

    Helyezd a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe. Kend meg a tetejüket felvert tojással, és szórj rá egy kevés barna cukrot.

    A tojás kenése segít a tésztán egy szép, aranybarna fényt adni.

    8

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.

    Ne süsd túl, hogy a tészta belül még puha és omlós maradjon.