Az ananászt vágd kis kockákra, a chilit magozd ki és aprítsd finomra.
Az ananász keményebb részét is felhasználhatod, de a rostosabb belsejét érdemesebb elkerülni, mert az befolyásolhatja a szósz állagát. A chili magjainak eltávolításával szabályozhatod a szósz erősségét.
A fokhagymát és a gyömbért reszeld le finomra.
A fokhagymát reszelés helyett át is nyomhatod fokhagymanyomón, de a reszelés finomabb textúrát eredményez. A gyömbér héját érdemes eltávolítani reszelés előtt, ha nem bio.
Egy közepes méretű lábosban közepes lángon melegítsd fel az almaecetet és a mézet, majd keverd el.
Fontos, hogy ne forrald fel az almaecetet és a mézet, csak melegítsd össze, hogy a méz könnyen feloldódjon.
Add hozzá az aprított fokhagymát, gyömbért és chilit, majd pirítsd illatosra 1-2 perc alatt.
Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad a szósznak. Folyamatosan kevergesd.
Szórd bele a füstölt paprikát, add hozzá a szójaszószt és keverd el.
A füstölt paprika helyett használhatsz csípős vagy édes paprikát is, ízlés szerint. A szójaszósz sótartalmát vedd figyelembe a végső ízesítésnél.
Öntsd hozzá a felkockázott ananászt és a lime levét, majd főzd alacsony lángon 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Ha nincs friss lime-od, használhatsz lime juice-t is, de a friss lime leve sokkal aromásabb.
Keverd el a kukoricakeményítőt a vízben, majd add hozzá a szószhoz, hogy besűrűsödjön.
Fontos, hogy a kukoricakeményítőt hideg vízben keverd el csomómentesre, mielőtt a szószhoz adod, különben csomós lesz a szósz.
Ízesítsd sóval és reszelt lime héjjal, majd főzd további 2 percig.
A lime héját csak a külső, színes részét reszeld, a fehér rész keserű lehet.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald grillezett húsok, halak vagy sült zöldségek mellé.
A szósz hűtőben tárolva néhány napig eláll. Tálalás előtt érdemes megkóstolni és ha szükséges, utánaízesíteni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.