Édes-savanyú ananászos chili szósz tálalva

Édes-savanyú ananászos chili szósz

Az édes-savanyú ananászos chili szósz az ázsiai és karibi konyha inspirációja alapján készült, amely ötvözi az egzotikus gyümölcsök édességét és a chili csípős karakterét. Az ananász természetes cukortartalma és a lime citrusos frissessége tökéletesen kiegyensúlyozza az erőteljes fűszereket, így egy harmonikus, izgalmas szósz születik. Ez a mártás kiválóan illik grillezett húsokhoz, halakhoz és sült zöldségekhez, valamint különleges ízt ad ázsiai ihletésű fogásokhoz. Ha még intenzívebb füstös jegyeket szeretnél, próbáld ki egy kevés chipotle chilivel vagy füstölt jalapeñóval.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
95 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Friss ananász
1 db Friss chili paprika
40 ml Friss lime lé
1 tk. Lime héj (reszelt)
30 g Méz
30 ml Almaecet
1 gerezd Fokhagyma
10 g Gyömbér
20 ml Szójaszósz
1 tk. Füstölt paprika
10 g Kukoricakeményítő
50 ml Víz
1 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Az ananászt vágd kis kockákra, a chilit magozd ki és aprítsd finomra.

    Az ananász keményebb részét is felhasználhatod, de a rostosabb belsejét érdemesebb elkerülni, mert az befolyásolhatja a szósz állagát. A chili magjainak eltávolításával szabályozhatod a szósz erősségét.

    2

    A fokhagymát és a gyömbért reszeld le finomra.

    A fokhagymát reszelés helyett át is nyomhatod fokhagymanyomón, de a reszelés finomabb textúrát eredményez. A gyömbér héját érdemes eltávolítani reszelés előtt, ha nem bio.

    3

    Egy közepes méretű lábosban közepes lángon melegítsd fel az almaecetet és a mézet, majd keverd el.

    Fontos, hogy ne forrald fel az almaecetet és a mézet, csak melegítsd össze, hogy a méz könnyen feloldódjon.

    4

    Add hozzá az aprított fokhagymát, gyömbért és chilit, majd pirítsd illatosra 1-2 perc alatt.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad a szósznak. Folyamatosan kevergesd.

    5

    Szórd bele a füstölt paprikát, add hozzá a szójaszószt és keverd el.

    A füstölt paprika helyett használhatsz csípős vagy édes paprikát is, ízlés szerint. A szójaszósz sótartalmát vedd figyelembe a végső ízesítésnél.

    6

    Öntsd hozzá a felkockázott ananászt és a lime levét, majd főzd alacsony lángon 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Ha nincs friss lime-od, használhatsz lime juice-t is, de a friss lime leve sokkal aromásabb.

    7

    Keverd el a kukoricakeményítőt a vízben, majd add hozzá a szószhoz, hogy besűrűsödjön.

    Fontos, hogy a kukoricakeményítőt hideg vízben keverd el csomómentesre, mielőtt a szószhoz adod, különben csomós lesz a szósz.

    8

    Ízesítsd sóval és reszelt lime héjjal, majd főzd további 2 percig.

    A lime héját csak a külső, színes részét reszeld, a fehér rész keserű lehet.

    9

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald grillezett húsok, halak vagy sült zöldségek mellé.

    A szósz hűtőben tárolva néhány napig eláll. Tálalás előtt érdemes megkóstolni és ha szükséges, utánaízesíteni.