Édes-savanyĂș kakukkfƱ tĂĄlalva

Édes-savanyĂș kakukkfƱ

Az Ă©des-savanyĂș kakukkfƱ egy kĂŒlönleges Ă©s frissĂ­tƑ kiegĂ©szĂ­tƑ, amelyet a mediterrĂĄn konyha inspirĂĄlt. A kakukkfĂŒvet rĂ©gĂłta hasznĂĄljĂĄk fƱszerezĂ©sre, de ecetes savanyĂ­tĂĄsban is kivĂĄlĂł, mivel Ă©lĂ©nk Ă­ze tökĂ©letesen harmonizĂĄl az Ă©des Ă©s savanyĂș összetevƑkkel. Ez a recept egyensĂșlyt teremt a mĂ©z Ă©dessĂ©ge Ă©s az ecet savanyĂșsĂĄga között, Ă­gy izgalmas Ă­zĂ©lmĂ©nyt nyĂșjt. KivĂĄlĂłan illik grillezett hĂșsokhoz, sĂŒlt zöldsĂ©gekhez Ă©s frissĂ­tƑ italokhoz is. Érdemes kiprĂłbĂĄlni egy könnyƱ nyĂĄri salĂĄta öntetekĂ©nt vagy egy barbecue vacsora kĂŒlönleges Ă­zesĂ­tƑjekĂ©nt!

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 5 perc
Teljes 15 perc
75 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 50 g Friss kakukkfƱ ĂĄgak
⭕ 100 ml FehĂ©rborecet
⭕ 100 ml Víz
⭕ 40 g MĂ©z
⭕ 5 g Só
⭕ 1 gerezd Fokhagyma
⭕ 5 db EgĂ©sz fekete bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Alaposan mosd meg a friss kakukkfƱ ågakat hideg víz alatt, majd csepegtesd le, hogy ne maradjon rajtuk víz.

    A kakukkfĂŒvet Ă©rdemes alaposan ĂĄtvizsgĂĄlni mosĂĄs elƑtt, hogy ne maradjon rajta szennyezƑdĂ©s vagy elszĂĄradt levĂ©l.

    2

    Egy kisebb edényben keverd össze a fehérborecetet, a vizet, a mézet és a sót. Melegítsd közepes långon, amíg a méz és a só teljesen feloldódik.

    Ne forrald fel a keverĂ©ket, csak melegĂ­tsd addig, amĂ­g a mĂ©z Ă©s a sĂł feloldĂłdik, hogy megƑrizd az Ă­zeket.

    3

    A fokhagymåt håmozd meg és vågd félbe. Az egész fekete borsot enyhén törj meg egy kés lapjåval, hogy jobban kiadja az ízét.

    A fokhagymĂĄt Ă©rdemes kĂ©ssel kissĂ© összenyomni, mielƑtt fĂ©lbevĂĄgod, Ă­gy jobban kiadja az Ă­zĂ©t.

    4

    Egy tiszta, zĂĄrhatĂł ĂŒvegbe helyezd a kakukkfƱ ĂĄgakat, majd add hozzĂĄ a fokhagymĂĄt Ă©s az összetört borsot.

    Az ĂŒveget Ă©rdemes elƑzetesen kifƑzni vagy sterilizĂĄlni, hogy elkerĂŒld a penĂ©szedĂ©st.

    5

    Öntsd rĂĄ a forrĂł ecetes levet a kakukkfƱre, majd egy kanĂĄllal finoman nyomkodd meg, hogy teljesen ellepje a folyadĂ©k.

    Ügyelj arra, hogy az ecetes lĂ© teljesen ellepje a kakukkfĂŒvet, kĂŒlönben a ki nem lĂłgĂł rĂ©szek megpenĂ©szedhetnek.

    6

    Hagyd szobahƑmĂ©rsĂ©kleten hƱlni az ĂŒveget körĂŒlbelĂŒl 30 percig, majd zĂĄrd le Ă©s tedd a hƱtƑbe legalĂĄbb 24 ĂłrĂĄra az Ă­zek összeĂ©rĂ©sĂ©hez.

    Ha az ĂŒveg forrĂł, ne tedd azonnal a hƱtƑbe, mert megrepedhet. Hagyd elƑször szobahƑmĂ©rsĂ©kleten hƱlni.

    7

    Az Ă©des-savanyĂș kakukkfĂŒvet fogyaszthatod hĂșsĂ©telek mellĂ©, salĂĄtĂĄkhoz vagy frissĂ­tƑ italokhoz adva. HƱtƑben tĂĄrolva 2-3 hĂ©tig elĂĄll.

    Ha hosszabb ideig szeretnéd tårolni, érdemes a készítményt dunsztolni.