A kínai kelt hosszában vágd félbe, majd ismét félbe, hogy negyedeket kapj. Alaposan mosd meg, majd rétegesen szórd meg a levelek közé a durva tengeri sót. Hagyd állni 2-3 órán keresztül, hogy a só kiszívja a nedvességet.
A sózás során figyelj, hogy a levelek tövéhez több sót tegyél, mert azok vastagabbak és nehezebben puhulnak.
Öblítsd le alaposan a sózott káposztát hideg vízzel legalább 2-3 alkalommal, majd csepegtesd le és tedd félre.
A káposztát alaposan öblítsd le, hogy ne maradjon rajta túl sok só, mert az befolyásolja a végeredmény ízét.
A sárgarépát hámozd meg és vágd vékony csíkokra. Az újhagymát aprítsd fel körülbelül 5 cm-es darabokra.
A sárgarépát julienne vágóval is csíkozhatod a tökéletes egyformaságért. Az újhagymát ferdén vágva mutatósabb lesz.
Az almát hámozd meg, magozd ki és turmixold simára a gyömbérrel, fokhagymával, mézzel és rizsecettel.
Ha nincs turmixgéped, az almát reszeld le finomra.
Egy nagy tálban keverd össze a lecsöpögtetett káposztát, a sárgarépát és az újhagymát a fűszeres pasztával. Jól dolgozd bele a pasztát a levelek közé is, hogy mindenhol befedje.
Érdemes gumikesztyűt húzni a keveréshez, mert a csípős paprika irritálhatja a bőrt.
Egy tiszta, zárható üvegbe töltsd a kimchit, ügyelve arra, hogy a lehető legkevesebb levegőt hagyd benne. Finoman nyomkodd le egy kanállal, hogy a káposzta alatt legyen a saját leve.
Az üveget forrázd le vagy sterilizáld, hogy elkerüld a nem kívánt baktériumok elszaporodását.
Hagyd szobahőmérsékleten érni 1-2 napig. Naponta egyszer nyomkodd le a káposztát, hogy a fermentáció megfelelően zajlódjon.
A fermentáció során gázok képződnek, ezért az üveget ne zárd le teljesen légmentesen, különben felrobbanhat. Esetleg helyezd egy tálba, ha kifutna a lé.
2 nap után tedd a kimchit hűtőbe, és hagyd tovább érni legalább egy hétig. Minél tovább áll, annál intenzívebb lesz az íze.
A hűtőben lelassul a fermentáció, de az ízek tovább érnek.
A kész édes-savanyú kimchit fogyaszthatod köretként, levesekhez, rizshez vagy akár sült ételekhez is.
A kimchi hűtőben sokáig eláll, de figyelj, hogy mindig tiszta eszközzel vegyél ki belőle, hogy elkerüld a szennyeződést.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.