Édes-savanyú lótuszmag tálalva

Édes-savanyú lótuszmag

A lótuszmag az ázsiai konyhában évszázadok óta kedvelt alapanyag, amelyet gyakran használnak levesekhez, desszertekhez és sós ételekhez egyaránt. Az édes-savanyú változat különösen népszerű Kínában, ahol az egyensúlyban lévő ízeket értékelik. Az ecet frissességet ad, a méz pedig kellemes édességet biztosít, míg a szójaszósz és a gyömbér mélyítik az ízvilágot. Ez az egyszerű, de izgalmas recept otthon is könnyedén elkészíthető, és remekül passzol különböző ázsiai fogások mellé.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
310 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Lótuszmag
50 ml Rizsecet
30 g Méz
20 ml Szójaszósz
10 ml Szezámolaj
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss gyömbér
10 g Kukoricakeményítő
500 ml Víz
1 ek. Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Áztasd be a lótuszmagot legalább 6 órára vagy egy éjszakára, hogy megpuhuljon és könnyen főzhető legyen.

    Az áztatás lerövidíti a főzési időt és segít eltávolítani a magok felületén lévő szennyeződéseket.

    2

    Öblítsd le a beáztatott lótuszmagot, majd egy edényben önts rá 500 ml friss vizet. Forrald fel, és főzd közepes lángon 30 percig, amíg a magok puhák lesznek.

    Főzés közben figyelj oda, hogy a víz ne párologjon el teljesen. Ha szükséges, adj hozzá több vizet.

    3

    Egy tálban keverd össze a rizsecetet, mézet, szójaszószt és szezámolajat, hogy egy sima szószt kapj.

    A szósz ízét ízlés szerint módosíthatod. Ha pikánsabban szereted, adj hozzá egy kevés chili szószt.

    4

    Hámozd meg és aprítsd finomra a fokhagymát és a gyömbért. Egy serpenyőben pirítsd őket alacsony lángon 1-2 percig, amíg illatosak nem lesznek.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma és a gyömbér ne égjenek meg, mert keserű ízt adhatnak az ételnek.

    5

    Öntsd rá a korábban elkészített szószt a serpenyőbe, és lassú tűzön kevergetve melegítsd fel.

    A szószt folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le és egyenletesen melegedjen fel.

    6

    Egy kis tálban keverd össze a keményítőt 2 evőkanál vízzel, majd öntsd a szószhoz, hogy besűrűsödjön.

    A keményítőt mindig hideg vízzel keverd össze, hogy ne csomósodjon be a forró szószban. Lassan adagold a szószhoz, folyamatosan kevergetve, hogy elérd a kívánt sűrűséget.

    7

    Ha a lótuszmag megfőtt, szűrd le, és keverd össze a szószban, majd hagyd pár percig állni, hogy az ízek összeérjenek.

    A lótuszmagot óvatosan keverd össze a szósszal, hogy ne törjön össze.

    8

    Tálalás előtt szórd meg szezámmaggal, és kínáld önmagában vagy más ázsiai ételek mellé.

    A szezámmag megpirítva még intenzívebb ízt ad az ételnek.