A káposztát vágd vékony szeletekre vagy reszeld le egy reszelőn. Ha szeretnéd, először távolítsd el a külső, sérült leveleket.
A vékonyra szeletelt káposzta egyenletesebben erjed, és hamarabb eléri a kívánt savanyúságot.
A káposztát tedd egy nagy tálba, és szórd meg a sóval. Kézzel masszírozd bele a sót, hogy a káposzta levet eresszen. Ez a lépés segít a savanyítás előkészítésében.
Ne spórolj a sóval, mert ez gátolja a káros baktériumok szaporodását és elősegíti a tejsavas erjedést. Addig masszírozd, amíg a káposzta jelentősen össze nem esik és sok levet nem ereszt.
A fűszereket (kömény, mustármag, fekete bors, koriandermag, chili pehely) tedd egy száraz serpenyőbe, és enyhén pirítsd meg őket, hogy jobban előhozd az ízeket. A fűszerek finom illata jelezni fogja, hogy kész.
Vigyázz, hogy ne égesd meg a fűszereket, mert keserűek lesznek. Csak addig pirítsd, amíg illatozni nem kezdenek.
A fűszereket egy mozsárban vagy fűszerőrleményben törd meg, hogy jobban kioldódjanak az ízek. Ezt követően add hozzá a káposztához.
Ha nincs mozsárad, tegyél egy zacskóba a fűszereket és egy sodrófával törd össze.
A fokhagymát és a friss gyömbért hámozd meg, és aprítsd finomra. Ezt is add hozzá a káposztához.
A fokhagymát átnyomhatod fokhagymanyomón is, ha úgy kényelmesebb.
A mézet és a borecetet keverd el a vízben, majd öntsd rá a káposztára, hogy minden zöldség elmerüljön a folyadékban.
Kóstold meg a levet, és ha szükséges, adj hozzá még mézet vagy borecetet az ízlésednek megfelelően.
Tedd a káposztát egy tiszta üvegbe, szorosan tömörítve, hogy ne maradjon légbuborék. A cél, hogy a káposzta teljesen elmerüljön a levében.
Használj egy kisebb üveget vagy egy tiszta követ a káposzta tetejére, hogy lenyomd és elmerülve tartsd a lében. Fontos, hogy a káposzta mindig a lé alatt legyen, különben penészedni kezdhet.
Hagyd a káposztát szobahőmérsékleten érni 3-5 napig, majd tedd a hűtőbe, ahol tovább savanyodik. A legjobb eredmény érdekében hagyd legalább 1-2 hétig érni.
Naponta ellenőrizd a káposztát. Ha penész jelenik meg a tetején, óvatosan távolítsd el. A hűtőben a savanyítás lelassul, de nem áll meg teljesen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.