Édes-savanyú sauerkraut tálalva

Édes-savanyú Sauerkraut

Az édes-savanyú sauerkraut a német konyha egyik legismertebb ételévé vált, amely az évszázadok során számos variációt megélt. Az édes és savanyú ízek egyensúlyának finom játékával ez a recept kiemelkedik a hagyományos savanyú káposzta változatok közül. A méz és a borecet kombinációja egyedi, gazdag ízvilágot ad a káposztának, amit mind a húsos ételek, mind a vegetáriánus fogások tökéletes kísérőjeként használhatsz. A fermentálás jótékony hatásai mellett ízletes köretként is élvezheted.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 0 perc
Teljes 20 perc
140 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 kg Fejes káposzta
30 g
1 tk. Kömény
1 tk. Mustármag
1 tk. Fekete bors
1 tk. Koriandermag
4 gerezd Fokhagyma
10 g Friss gyömbér
1 tk. Chili pehely
50 g Méz
100 ml Víz
300 ml Fehér borecet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A káposztát vágd vékony szeletekre vagy reszeld le egy reszelőn. Ha szeretnéd, először távolítsd el a külső, sérült leveleket.

    A vékonyra szeletelt káposzta egyenletesebben erjed, és hamarabb eléri a kívánt savanyúságot.

    2

    A káposztát tedd egy nagy tálba, és szórd meg a sóval. Kézzel masszírozd bele a sót, hogy a káposzta levet eresszen. Ez a lépés segít a savanyítás előkészítésében.

    Ne spórolj a sóval, mert ez gátolja a káros baktériumok szaporodását és elősegíti a tejsavas erjedést. Addig masszírozd, amíg a káposzta jelentősen össze nem esik és sok levet nem ereszt.

    3

    A fűszereket (kömény, mustármag, fekete bors, koriandermag, chili pehely) tedd egy száraz serpenyőbe, és enyhén pirítsd meg őket, hogy jobban előhozd az ízeket. A fűszerek finom illata jelezni fogja, hogy kész.

    Vigyázz, hogy ne égesd meg a fűszereket, mert keserűek lesznek. Csak addig pirítsd, amíg illatozni nem kezdenek.

    4

    A fűszereket egy mozsárban vagy fűszerőrleményben törd meg, hogy jobban kioldódjanak az ízek. Ezt követően add hozzá a káposztához.

    Ha nincs mozsárad, tegyél egy zacskóba a fűszereket és egy sodrófával törd össze.

    5

    A fokhagymát és a friss gyömbért hámozd meg, és aprítsd finomra. Ezt is add hozzá a káposztához.

    A fokhagymát átnyomhatod fokhagymanyomón is, ha úgy kényelmesebb.

    6

    A mézet és a borecetet keverd el a vízben, majd öntsd rá a káposztára, hogy minden zöldség elmerüljön a folyadékban.

    Kóstold meg a levet, és ha szükséges, adj hozzá még mézet vagy borecetet az ízlésednek megfelelően.

    7

    Tedd a káposztát egy tiszta üvegbe, szorosan tömörítve, hogy ne maradjon légbuborék. A cél, hogy a káposzta teljesen elmerüljön a levében.

    Használj egy kisebb üveget vagy egy tiszta követ a káposzta tetejére, hogy lenyomd és elmerülve tartsd a lében. Fontos, hogy a káposzta mindig a lé alatt legyen, különben penészedni kezdhet.

    8

    Hagyd a káposztát szobahőmérsékleten érni 3-5 napig, majd tedd a hűtőbe, ahol tovább savanyodik. A legjobb eredmény érdekében hagyd legalább 1-2 hétig érni.

    Naponta ellenőrizd a káposztát. Ha penész jelenik meg a tetején, óvatosan távolítsd el. A hűtőben a savanyítás lelassul, de nem áll meg teljesen.