Édes-savanyú savanyított szőlőlevél tálalva üvegben

Édes-savanyú szőlőlevél

A szőlőlevél évezredek óta a mediterrán és közel-keleti konyha része, leggyakrabban töltött ételek alapanyagaként használják. Az édes-savanyú savanyított változat a klasszikus ecetes recept egy finomabb, kiegyensúlyozottabb verziója, amely harmonikusan ötvözi a savas és édes ízeket. Ez a recept különösen népszerű a görög és török konyhában, ahol a szőlőlevelek tartósításával biztosítják a frissességet egész évben. Otthon is könnyedén elkészíthető, és tökéletes választás bármilyen mediterrán fogáshoz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
50 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
20 db Friss szőlőlevél
500 ml Víz
150 ml Ecet (10%-os)
15 g
50 g Cukor
2 gerezd Fokhagyma
2 db Babérlevél
1 ek. Mustármag
1 tk. Fekete bors
2 db Szegfűszeg

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Válogasd ki a friss, ép szőlőleveleket, majd alaposan mosd meg őket hideg vízben.

    A legjobb eredmény érdekében a fiatal, zsenge szőlőleveleket válaszd ki. Kerüld a sérült vagy beteg leveleket.

    2

    Forralj vizet egy nagy lábosban, majd egyesével mártsd bele a szőlőleveleket 20-30 másodpercre, hogy megpuhuljanak. Ezután szűrd le és hagyd kihűlni.

    Ne főzd túl a leveleket, mert széteshetnek. A blansírozás célja csak a puhítás.

    3

    Egy másik lábosban keverd össze a vizet, ecetet, sót és cukrot, majd forrald fel, amíg az összetevők teljesen feloldódnak.

    Kóstold meg a levet, és ízlés szerint állítsd a cukor és ecet arányát. Ha savanyúbban szereted, adj hozzá több ecetet, ha édesebben, akkor több cukrot.

    4

    Hámozd meg és vágd félbe a fokhagymát. A babérlevelet, mustármagot, fekete borsot és szegfűszeget helyezd az üveg aljára.

    A fűszerek mennyiségét is ízlés szerint variálhatod. A mustármag helyett használhatsz egész borsot is.

    5

    Rétegezd az üvegbe a szőlőleveleket, a fűszerekkel és a fokhagymával váltakozva.

    A szőlőleveleket szorosan tekerd fel, hogy minél több elférjen az üvegben. Ügyelj arra, hogy a fűszerek egyenletesen oszoljanak el.

    6

    Öntsd rá a forró édes-savanyú levet az üvegbe, hogy teljesen ellepje a leveleket.

    A forró lé segít a levelek tartósításában. Győződj meg róla, hogy a levelek teljesen ellepődnek, különben penészedhetnek.

    7

    Hagyd kihűlni az üveget szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 3 napra, hogy az ízek összeérjenek.

    Minél tovább áll a hűtőben, annál intenzívebb lesz az íze. Egy hét után még finomabb!

    8

    Az édes-savanyú savanyított szőlőlevél elkészült! Használhatod töltött szőlőlevél készítéséhez vagy más mediterrán ételekhez.

    A savanyított szőlőlevél felhasználás előtt öblítsd le, hogy eltávolítsd a felesleges savanyúságot.