Válogasd ki a friss, ép szőlőleveleket, majd alaposan mosd meg őket hideg vízben.
A legjobb eredmény érdekében a fiatal, zsenge szőlőleveleket válaszd ki. Kerüld a sérült vagy beteg leveleket.
Forralj vizet egy nagy lábosban, majd egyesével mártsd bele a szőlőleveleket 20-30 másodpercre, hogy megpuhuljanak. Ezután szűrd le és hagyd kihűlni.
Ne főzd túl a leveleket, mert széteshetnek. A blansírozás célja csak a puhítás.
Egy másik lábosban keverd össze a vizet, ecetet, sót és cukrot, majd forrald fel, amíg az összetevők teljesen feloldódnak.
Kóstold meg a levet, és ízlés szerint állítsd a cukor és ecet arányát. Ha savanyúbban szereted, adj hozzá több ecetet, ha édesebben, akkor több cukrot.
Hámozd meg és vágd félbe a fokhagymát. A babérlevelet, mustármagot, fekete borsot és szegfűszeget helyezd az üveg aljára.
A fűszerek mennyiségét is ízlés szerint variálhatod. A mustármag helyett használhatsz egész borsot is.
Rétegezd az üvegbe a szőlőleveleket, a fűszerekkel és a fokhagymával váltakozva.
A szőlőleveleket szorosan tekerd fel, hogy minél több elférjen az üvegben. Ügyelj arra, hogy a fűszerek egyenletesen oszoljanak el.
Öntsd rá a forró édes-savanyú levet az üvegbe, hogy teljesen ellepje a leveleket.
A forró lé segít a levelek tartósításában. Győződj meg róla, hogy a levelek teljesen ellepődnek, különben penészedhetnek.
Hagyd kihűlni az üveget szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 3 napra, hogy az ízek összeérjenek.
Minél tovább áll a hűtőben, annál intenzívebb lesz az íze. Egy hét után még finomabb!
Az édes-savanyú savanyított szőlőlevél elkészült! Használhatod töltött szőlőlevél készítéséhez vagy más mediterrán ételekhez.
A savanyított szőlőlevél felhasználás előtt öblítsd le, hogy eltávolítsd a felesleges savanyúságot.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.