Édesburgonyás perec tálalva

Édesburgonyás perec

Az édesburgonyás perec egy különleges és ínycsiklandó étel, amely a sós perec tésztáját ötvözi a gazdag, enyhén édes édesburgonyával. Az édesburgonya kellemes íze tökéletes kiegészítője a perec ropogós tésztájának, így egy igazi különlegességet hozunk létre. Az édesburgonyás perec ideális választás egy családi összejövetelre vagy egy szórakoztató étkezéshez.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Búzaliszt
300 g Édesburgonya
20 g Élesztő
10 g Cukor
250 ml Meleg víz
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 tk. Szódabikarbóna
1 l Víz a főzéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezd a tészta előkészítésével: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.

    Használj jó minőségű lisztet a legjobb eredmény érdekében. A kenyérliszt vagy a durumliszt különösen jó választás lehet.

    2

    A meleg vízhez add hozzá a cukrot, majd szórd bele az élesztőt. Keverd el, és hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az élesztő felfutjon.

    Ha az élesztő nem fut fel, az azt jelenti, hogy nem friss, vagy a víz túl forró volt. Ebben az esetben kezd újra friss élesztővel.

    3

    Ezután öntsd hozzá az élesztős keveréket a liszthez, majd add hozzá az olívaolajat is. Keverd össze alaposan, majd dagaszd meg a tésztát kézzel vagy dagasztó géppel körülbelül 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A tésztát addig dagaszd, amíg elválik az edény falától és rugalmas tapintású lesz.

    4

    Formázz belőle egy gömböt, és tedd vissza a tálba, majd takard le egy nedves konyharuhával. Hagyd pihenni 1 órát, hogy megkeljen.

    A nedves konyharuha megakadályozza, hogy a tészta felülete kiszáradjon.

    5

    Amíg a tészta pihen, az édesburgonyát főzd meg és pürésítsd simára. Hagyd kihűlni.

    Az édesburgonyát sütőben is megsütheted, így intenzívebb íze lesz.

    6

    Amikor a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 részre. Minden darabot hengerré formázz, majd azokat pereccé csavarhatod.

    A perecek formázásához használhatsz lisztet, hogy ne ragadjon a tészta.

    7

    Egy nagy fazékban forralj vizet, majd adj hozzá szódabikarbónát. Ebben a vízben blanszírozd a pereceket 1-2 percig, majd vedd ki őket egy szűrőkanállal.

    A szódabikarbónás víz adja a perecek jellegzetes ízét és színét. Ne hagyd a pereceket túl sokáig a vízben, mert megpuhulnak.

    8

    Helyezd a pereceket sütőpapírral bélelt tepsire, és szórd meg őket az édesburgonyás pürével. Előmelegített sütőben 200°C-on süsd 15-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    Az édesburgonyás püré helyett megszórhatod a pereceket magokkal, sóval vagy más fűszerekkel is.

    9

    Hagyd a pereceket egy kicsit hűlni, majd tálald. Jó étvágyat!

    A perecek frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban néhány napig eltarthatók.