Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá a vajat, és morzsold el, amíg a keverék homokos állagú lesz.
A vaj legyen nagyon hideg, és gyorsan dolgozd össze a liszttel, hogy a tészta ne melegedjen fel. Ez biztosítja, hogy a tészta leveles legyen.
Öntsd hozzá a hideg vizet, és gyúrd össze a tésztát, amíg sima lesz. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe 30 percre.
Ne gyúrd túl a tésztát, csak annyira, hogy összeálljon. A pihentetés elengedhetetlen, hogy a glutén ellazuljon, és a tészta könnyebben nyújtható legyen.
Közben készítsd el a tölteléket. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, és dinszteld meg a hagymát, fokhagymát és paprikát.
A zöldségeket alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjenek meg.
Add hozzá a darált marhahúst, és pirítsd meg, amíg barnára sül. Szórd meg fűszerpaprikával, köménnyel, és keverd össze. Végül add hozzá a keménytojást és az olajbogyót.
A húst alaposan pirítsd le, hogy finomabb íze legyen a tölteléknek. A keménytojás és az olajbogyó opcionális, de gazdagabbá teszik a tölteléket.
A pihentetett tésztát nyújtsd ki 3 mm vastagra, és szaggass belőle 12 cm átmérőjű köröket.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. Ha nincs pogácsaszaggatód, használhatsz egy tányért is sablonként.
Helyezz egy evőkanálnyi tölteléket minden kör közepére. Hajtsd félbe a tésztát, és a széleket jól nyomkodd össze egy villával.
A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. A villa használata dekoratív is.
Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben, és süsd aranybarnára az empanadákat. Papírtörlőre szedve csepegtesd le.
Az olaj legyen elég forró, de ne túl forró, hogy az empanadák ne égjenek meg kívül, miközben belül még nyersek maradnak. Ha van olajhőmérőd, az ideális hőmérséklet 175-180°C.
Tálald az empanadákat melegen, friss salátával vagy mártogatóssal.
Kínálhatsz hozzájuk tejfölt, salsát vagy guacamole-t.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.