Empanadas marhahússal tálalva friss salátával

Empanadas Marhahússal

Az empanadas az argentin konyha egyik legismertebb étele, amelyet világszerte kedvelnek. Ez a töltött tészta könnyedén variálható, de a marhahúsos változat az egyik legnépszerűbb. Az étel története Spanyolországig nyúlik vissza, ahol az arab konyha hatására alakult ki. Az argentin empanadas különlegessége a fűszeres töltelék és a ropogósra sült tészta, amely tökéletes választás egy baráti összejövetelre vagy gyors snackként.

Előkészület 45 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra 15 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
250 g Vaj
100 ml Víz (hideg)
1 tk.
400 g Darálthús (marhahús)
1 db Hagyma (apróra vágva)
2 gerezd Fokhagyma (zúzott)
1 db Paprika (apróra vágva)
1 tk. Fűszerpaprika
0.5 tk. Köménymag (őrölt)
2 db Keménytojás (kockázva)
2 ek. Olaj
500 ml Olaj (sütéshez)
50 g Olajbogyó (opcionális, apróra vágva)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá a vajat, és morzsold el, amíg a keverék homokos állagú lesz.

    A vaj legyen nagyon hideg, és gyorsan dolgozd össze a liszttel, hogy a tészta ne melegedjen fel. Ez biztosítja, hogy a tészta leveles legyen.

    2

    Öntsd hozzá a hideg vizet, és gyúrd össze a tésztát, amíg sima lesz. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe 30 percre.

    Ne gyúrd túl a tésztát, csak annyira, hogy összeálljon. A pihentetés elengedhetetlen, hogy a glutén ellazuljon, és a tészta könnyebben nyújtható legyen.

    3

    Közben készítsd el a tölteléket. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, és dinszteld meg a hagymát, fokhagymát és paprikát.

    A zöldségeket alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjenek meg.

    4

    Add hozzá a darált marhahúst, és pirítsd meg, amíg barnára sül. Szórd meg fűszerpaprikával, köménnyel, és keverd össze. Végül add hozzá a keménytojást és az olajbogyót.

    A húst alaposan pirítsd le, hogy finomabb íze legyen a tölteléknek. A keménytojás és az olajbogyó opcionális, de gazdagabbá teszik a tölteléket.

    5

    A pihentetett tésztát nyújtsd ki 3 mm vastagra, és szaggass belőle 12 cm átmérőjű köröket.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. Ha nincs pogácsaszaggatód, használhatsz egy tányért is sablonként.

    6

    Helyezz egy evőkanálnyi tölteléket minden kör közepére. Hajtsd félbe a tésztát, és a széleket jól nyomkodd össze egy villával.

    A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. A villa használata dekoratív is.

    7

    Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben, és süsd aranybarnára az empanadákat. Papírtörlőre szedve csepegtesd le.

    Az olaj legyen elég forró, de ne túl forró, hogy az empanadák ne égjenek meg kívül, miközben belül még nyersek maradnak. Ha van olajhőmérőd, az ideális hőmérséklet 175-180°C.

    8

    Tálald az empanadákat melegen, friss salátával vagy mártogatóssal.

    Kínálhatsz hozzájuk tejfölt, salsát vagy guacamole-t.