Angol muffin frissen sütve

English muffin - Angol muffin

Az angol muffin egy tradicionális brit péksütemény, amelyet gyakran reggelire fogyasztanak. Eredetileg a 18. században vált népszerűvé Angliában, ahol a teázás és reggelik alapvető részévé vált. Ezek a serpenyőben sült, puha és levegős zsemlék tökéletesen alkalmasak vajas pirítóshoz, tojásos ételekhez vagy szendvicsek készítéséhez. A recept egyszerűsége miatt otthon is könnyedén elkészíthető, és frissen sütve a legfinomabb.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
7 g Száraz élesztő
10 g Cukor
8 g
300 ml Meleg tej
30 g Vaj
20 g Búzadara

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a száraz élesztőt a cukorral és a langyos tejjel. Hagyd állni 5-10 percig, amíg az élesztő felfut és habos lesz.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja, a túl meleg pedig elpusztítja az élesztőt. A 30-35°C az ideális.

    2

    Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá a sót. Készíts egy mélyedést a közepébe, és öntsd bele a felfuttatott élesztős keveréket.

    A liszt átszitálása lazábbá teszi a tésztát.

    3

    Adj hozzá az olvasztott vajat, majd kezdd el összekeverni a tésztát. Dolgozd ki alaposan 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    4

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg 50°C-ra melegítettél, majd kikapcsoltad. Vagy egy meleg radiátor közelében.

    5

    Borítsd ki a megkelt tésztát egy enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsd ki kb. 1,5 cm vastagságúra.

    Ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor nem lesz elég magas a muffin.

    6

    Egy pohár vagy fánkszaggató segítségével szúrj ki kb. 8-10 cm átmérőjű köröket a tésztából.

    A kiszúrót lisztezd be, hogy ne ragadjon bele a tészta.

    7

    Szórd meg a munkafelületet búzadarával, majd helyezd rá a kiszaggatott tésztakorongokat. Takard le, és hagyd pihenni további 30 percig.

    A búzadara megakadályozza, hogy a muffinok leragadjanak a felületre.

    8

    Egy vastag aljú serpenyőt melegíts fel közepes lángon, és süsd a muffinokat 5-7 percig oldalanként, amíg aranybarna és átsült lesz.

    Ne süsd túl magas lángon, mert akkor kívül megég, belül pedig nyers marad. Ha nagyon barnul, vedd lejjebb a lángot.

    9

    Hagyd hűlni rácson pár percig, majd vágd félbe, és pirítsd meg egy kicsit, ha szeretnéd.

    A rácson hagyva a muffinok alja nem ázik el.