Egy kis tálban keverd össze a száraz élesztőt a cukorral és a langyos tejjel. Hagyd állni 5-10 percig, amíg az élesztő felfut és habos lesz.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja, a túl meleg pedig elpusztítja az élesztőt. A 30-35°C az ideális.
Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá a sót. Készíts egy mélyedést a közepébe, és öntsd bele a felfuttatott élesztős keveréket.
A liszt átszitálása lazábbá teszi a tésztát.
Adj hozzá az olvasztott vajat, majd kezdd el összekeverni a tésztát. Dolgozd ki alaposan 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg 50°C-ra melegítettél, majd kikapcsoltad. Vagy egy meleg radiátor közelében.
Borítsd ki a megkelt tésztát egy enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsd ki kb. 1,5 cm vastagságúra.
Ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor nem lesz elég magas a muffin.
Egy pohár vagy fánkszaggató segítségével szúrj ki kb. 8-10 cm átmérőjű köröket a tésztából.
A kiszúrót lisztezd be, hogy ne ragadjon bele a tészta.
Szórd meg a munkafelületet búzadarával, majd helyezd rá a kiszaggatott tésztakorongokat. Takard le, és hagyd pihenni további 30 percig.
A búzadara megakadályozza, hogy a muffinok leragadjanak a felületre.
Egy vastag aljú serpenyőt melegíts fel közepes lángon, és süsd a muffinokat 5-7 percig oldalanként, amíg aranybarna és átsült lesz.
Ne süsd túl magas lángon, mert akkor kívül megég, belül pedig nyers marad. Ha nagyon barnul, vedd lejjebb a lángot.
Hagyd hűlni rácson pár percig, majd vágd félbe, és pirítsd meg egy kicsit, ha szeretnéd.
A rácson hagyva a muffinok alja nem ázik el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.