Epres gofri friss eperrel tĂĄlalva

Epres Gofri (Friss Eperrel)

Az epres gofri az Ă©des gofrik egyik legkedveltebb vĂĄltozata vilĂĄgszerte. BĂĄr eredetileg a klasszikus belga gofrira friss gyĂŒmölcsöket ritkĂĄn tettek, az amerikai Ă©s eurĂłpai vĂĄltozatokban a friss eper mĂĄra ikonikus kiegĂ©szĂ­tƑvĂ© vĂĄlt. KĂŒlönösen tavasszal Ă©s nyĂĄron nĂ©pszerƱ, amikor az eper friss Ă©s illatos. Ahogy a frissen sĂŒlt gofri melege talĂĄlkozik az eperrel, a gyĂŒmölcs leve finoman megolvad a tĂ©szta mĂ©lyedĂ©seiben – az illat Ă©s lĂĄtvĂĄny önmagĂĄban is Ă©tvĂĄgygerjesztƑ. Minden falat egyensĂșlyban van: a gofri vajassĂĄga Ă©s az eper savassĂĄga tökĂ©letesen kiegĂ©szĂ­tik egymĂĄst. Tipp: ha mĂ©g intenzĂ­vebb Ă­zre vĂĄgysz, az epret nĂ©hĂĄny csepp citromlĂ©vel Ă©s kevĂ©s porcukorral is ĂĄtforgathatod tĂĄlalĂĄs elƑtt. Soha ne hagyd rajta az eper zöld levelĂ©t – ez rontja a tĂĄlalĂĄs minƑsĂ©gĂ©t Ă©s nem fogyaszthatĂł!

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 200 g Liszt
⭕ 2 db Tojás
⭕ 250 ml Tej
⭕ 80 g Olvasztott vaj
⭕ 30 g Cukor
⭕ 1.5 tk. SĂŒtƑpor
⭕ 1 tk. Vaníliakivonat
⭕ 1 csipet Só
⭕ 200 g Friss eper

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, a sĂŒtƑport, cukrot Ă©s a sĂłt. Ez lesz az alap tĂ©sztĂĄd szĂĄraz komponense, amit mindig Ă©rdemes elƑre homogenizĂĄlni.

    A lisztet Ă©rdemes ĂĄtszitĂĄlni, hogy elkerĂŒld a csomĂłsodĂĄst Ă©s levegƑsebb legyen a gofri.

    2

    Egy mĂĄsik tĂĄlban verd fel a tojĂĄsokat, majd keverd hozzĂĄ a tejet, az olvasztott vajat Ă©s a vanĂ­liakivonatot. A vaj ne legyen forrĂł, kĂŒlönben a tojĂĄs összeugrik!

    A tej lehet szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ, Ă­gy könnyebben elegyedik a többi hozzĂĄvalĂłval.

    3

    Öntsd a nedves keverĂ©ket a szĂĄraz hozzĂĄvalĂłkhoz, majd keverd simĂĄra a tĂ©sztĂĄt. Ne dolgozd tĂșl, csak addig, mĂ­g egynemƱ lesz, Ă­gy lesz könnyƱ a gofri.

    Ha a tĂ©sztĂĄban maradnak kisebb lisztcsomĂłk, az nem problĂ©ma, a lĂ©nyeg, hogy ne legyen tĂșlkeverve.

    4

    Hagyd a tĂ©sztĂĄt pihenni 10 percig, Ă­gy a sĂŒtƑpor elkezd dolgozni, Ă©s a gofri levegƑsebb lesz. Közben mosd meg az epret, csumĂĄzd le, Ă©s vĂĄgd szeletekre vagy negyedekre.

    A pihentetĂ©s alatt az epret tedd hƱtƑbe, hogy friss Ă©s ropogĂłs maradjon.

    5

    MelegĂ­tsd elƑ a gofrisĂŒtƑt, Ă©s enyhĂ©n kend ki. Kanalazz bele egy adag tĂ©sztĂĄt, Ă©s sĂŒsd 4-5 perc alatt aranybarnĂĄra. Ügyelj rĂĄ, hogy ne nyisd ki tĂșl hamar a sĂŒtƑt, kĂŒlönben szĂ©tszakadhat a tĂ©szta.

    Ha nincs gofrisĂŒtƑd, serpenyƑben is sĂŒtheted a tĂ©sztĂĄt, mint egy palacsintĂĄt.

    6

    A kĂ©sz gofrit helyezd egy tĂĄnyĂ©rra, Ă©s dĂ­szĂ­tsd a friss eperrel. Azonnal tĂĄlald, Ă­gy a gyĂŒmölcs friss Ă©s lĂ©dĂșs marad. Porcukorral vagy juharsziruppal is Ă­zesĂ­theted, de önmagĂĄban is finom.

    A gofrit kĂ­nĂĄlhatod tejszĂ­nhabbal vagy vanĂ­liafagylalttal is.