Epres linzer porcukorral szórva, lekvárral töltve

Epres linzer

Az epres linzer egy hagyományos magyar desszert, amelyet a család minden tagja szeret. Ez az egyszerű, mégis elegáns sütemény az ünnepek kedvence, de hétköznapokon is tökéletes választás egy csésze tea vagy kávé mellé. Az omlós tészta és az édes eperlekvár párosítása mindig sikert arat, és minden alkalmat különlegessé tesz.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 40 perc
130 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 20
300 g Finomliszt
150 g Vaj
100 g Kristálycukor
2 db Tojássárgája
1 cs. Sütőpor
1 db Citromhéj (reszelt)
200 g Eperlekvár
20 g Porcukor (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, a sütőport és a reszelt citromhéjat egy nagy tálban.

    A citromhéj frissességet ad a tésztának. Ügyelj, hogy csak a sárga részét reszeld, a fehér része keserű.

    2

    Add hozzá a cukrot, a vajat és a tojássárgáját. Gyúrd sima tésztává, majd csomagold fóliába és tedd hűtőbe 30 percre.

    A vaj legyen hideg, amikor hozzáadod a liszthez. Gyorsan dolgozz, hogy a vaj ne olvadjon meg. A hűtés segít, hogy a tészta könnyebben nyújtható legyen.

    3

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése biztosítja, hogy a linzerek egyenletesen süljenek meg.

    4

    Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra. Szaggass köröket, és a felének szúrd ki a közepét kisebb formával.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert könnyen eltörhet. Ha a tészta ragad, tegyél alá és fölé is lisztet. A kiszaggatott tésztát óvatosan helyezd a tepsire.

    5

    Helyezd a kerek formákat a tepsire, és süsd 8-10 percig, amíg világos aranybarnák lesznek. Hagyd őket teljesen kihűlni.

    A linzereket ne süsd túl, mert akkor kemények lesznek. Figyeld a színüket, és vedd ki őket, amint világos aranybarnák lesznek. Hagyd a tepsiben hűlni pár percig, mielőtt áthelyeznéd őket egy rácsra.

    6

    A sima darabok közepére kenj egy kis eperlekvárt, majd helyezd rá a közepén lyukas darabokat.

    Használj jó minőségű, sűrű eperlekvárt, hogy ne áztassa el a tésztát. A lekvárt vékonyan kend a tésztára.

    7

    Tálalás előtt szórd meg porcukorral, és hagyd pihenni egy éjszakán át, hogy az ízek összeérjenek.

    A porcukorral való megszórás még szebbé teszi a linzereket. A pihentetés segít, hogy a lekvár átjárja a tésztát, és az ízek összeérjenek.