Egy közepes lábosba öntsd a tejet és a tejszínt, majd add hozzá a vaníliakivonatot és egy csipet sót. Közepes lángon melegítsd fel, amíg gőzölögni nem kezd, de ne forrald fel!
A só kiemeli a többi ízt, ezért ne hagyd ki. A vaníliakivonat helyett használhatsz vaníliarudat is, ebben az esetben a kikapart magokat add a tejhez.
Egy másik tálban keverd össze a cukrot és a tojássárgáját habverővel, amíg világosabb színű és krémes állagú lesz.
Akkor jó, ha a keverék szinte fehér, és a cukor teljesen feloldódott. Ez biztosítja, hogy a fagylalt sima és krémes legyen.
A meleg tejes keverékből egy merőkanálnyit adj hozzá a tojásos keverékhez folyamatos keverés mellett, hogy hőkiegyenlítést végezz.
Ez a lépés megakadályozza, hogy a tojássárgája hirtelen magas hőmérsékletnek legyen kitéve, és összeugorjon.
A hőkiegyenlített tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba a többi tejhez, majd alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a krém besűrűsödik (kb. 5-7 perc). Ne hagyd forrni!
A krém akkor jó, ha bevonja a kanál hátulját, és ha az ujjaddal egy vonalat húzol rajta, az nem folyik össze azonnal. Vigyázz, ne forrald, mert akkor a tojás kicsapódik!
Vedd le a tűzről, majd keverd bele az Erős Pista paprikakrémet és a mézet, hogy az ízek teljesen összeolvadjanak.
Az Erős Pista mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha nem szereted a mézet, helyettesítheted más édesítőszerrel, például agavé sziruppal.
Hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 4 órára, hogy megfelelően lehűljön.
A hűtés segít az ízeknek összeérni, és a fagylaltnak a megfelelő állagot elérni.
Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a keveréket, és a gyártói utasítás szerint készítsd el a fagylaltot. Ha nincs, tedd a keveréket egy mély tálba a fagyasztóba, és félóránként keverd át egy villával.
A fagylaltgép használata egyenletesebb állagot eredményez. Ha kézzel készíted, a gyakori keverés segít megelőzni a jégkristályok képződését.
A fagylaltot tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten pihenni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Tálaláskor megszórhatod egy kevés extra csípős paprikával vagy chilipehellyel.
A csípős paprika helyett használhatsz egy csepp chiliolajat is a tálaláskor.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.