Fabada asturiana, fehérbab, chorizo és morcilla a tányérban

Fabada asturiana

A Fabada asturiana a spanyol Astúria régió egyik legismertebb ételének számít. A gazdag, ínycsiklandó leves több generáción keresztül öröklődött, és tradicionálisan hétvégi ebédeken fogyasztják. A receptet eredetileg a gazdaságos, helyi alapanyagok felhasználásával alkották meg, és a füstölt húsok, bab és fűszerek kombinációja kiemeli a tápláló, meleg ízvilágot. Ez az étel tökéletes választás hűvösebb napokon, amikor valami igazán tápláló és gazdag ételre vágyunk.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 3 óra
Teljes 3 óra 15 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Fehérbab
2 db Chorizo kolbász
1 db Morcilla (spanyol fekete kolbász)
100 g Sült sonka
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
1 db Piros paprika
1 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt bors
1 l Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A fehérbabot áztasd be hideg vízbe legalább 12 órára, hogy megpuhuljon.

    Ha nincs elég időd, akkor használhatsz konzerv fehérbabot is, de az íz és a textúra más lesz.

    2

    A chorizo kolbászt, morcillát és a sült sonkát vágd fel kisebb darabokra. Tedd félre.

    A chorizo kolbász és a morcilla füstös íze igazi különlegességet ad a leveshez.

    3

    Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg a felaprított hagymát és fokhagymát, amíg üvegesedni nem kezd.

    A hagyma pirításánál ügyelj, hogy ne égjen meg, mivel a keserű íz átüthet.

    4

    Add hozzá a felvágott chorizo kolbászt, morcillát és sült sonkát, és pirítsd még 5-7 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A kolbászokat közepes hőmérsékleten pirítsd, hogy ne keményedjenek meg túl gyorsan.

    5

    Tedd bele a babot, a piros paprikát, majd öntsd fel vízzel. Sózd és borsozd meg, majd forrald fel a levest.

    A babnak sokáig kell főnie, így ügyelj arra, hogy a víz mindig ellepje. Ha szükséges, adj hozzá még vizet a főzés során.

    6

    A levest lassú tűzön főzd 2-3 órán keresztül, amíg a bab teljesen megpuhul, és az ízek összeérnek.

    A Fabada asturiana hagyományosan lassan főzött étel, így a hosszú főzési idő szükséges a gazdag ízvilág eléréséhez.

    7

    Miután a leves kész, tálald forrón. A legjobb, ha egy nagy adag friss kenyérrel fogyasztod.

    Friss, ropogós kenyérrel a Fabada asturiana igazi étkezésélménnyé válik. A kenyérrel könnyedén felfoghatod a gazdag levet.