Előkészítés: Ha fagyasztott áfonyát használsz, hagyd, hogy teljesen kiolvadjon. Mérd ki az összes hozzávalót előre.
A kiolvasztott áfonyát érdemes lecsepegtetni, hogy ne hígítsa fel a szószt.
Főzés: Egy közepes méretű lábasban keverd össze az áfonyát, balzsamecetet, barnacukrot, fahéjat, narancslevet és vizet.
Ha fagyasztott áfonyát használsz, ne olvaszd ki előtte. A narancslé helyett használhatsz narancshéjat is a még intenzívebb ízért.
Lassú főzés: Melegítsd a keveréket közepes lángon, amíg felforr, majd csökkentsd a hőt, és főzd 10-15 percig, amíg az áfonya szépen megpuhul és a szósz besűrűsödik.
Főzés közben figyelj rá, hogy a szósz ne égjen le. Időnként keverd meg.
Ízesítés: Add hozzá a sót és a borsot, majd alaposan keverd össze. Ha szükséges, állíts az ízeken, például több cukorral vagy ecettel.
A balzsamecet íze főzés közben intenzívebbé válik, ezért óvatosan adagold.
Pürésítés: Ha sima állagú szószt szeretnél, pürésítsd botmixerrel, majd szűrd át egy finom szűrőn a simább textúra érdekében.
A szűrés eltávolítja az áfonya héját és magjait, így még simább lesz a szósz.
Tálalás: Tálald melegen vagy hidegen sült húsok, sajtok vagy akár desszertek mellé. Friss áfonyával vagy narancshéjjal díszítheted.
A szósz jól illik vadhúsokhoz, például szarvashoz vagy kacsához is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.