Mosd meg az áfonyát (ha frisset használsz), és reszeld le a lime héját, majd facsard ki a levét.
A lime héját csak a zöld részét reszeld le, mert a fehér része keserű lehet.
Egy közepes serpenyőben olvaszd fel a vajat közepes lángon, majd add hozzá az áfonyát és pirítsd 2-3 percig, amíg az áfonya kissé megpuhul.
Ha fagyasztott áfonyát használsz, ne olvaszd ki előtte, mert túl sok levet engedhet.
Add hozzá a mézet, a fahéjat és a lime levét, majd keverd alaposan össze. Főzd további 2-3 percig, amíg az áfonya levet ereszt.
A lime leve savanykássá teszi a szószt, ha nem szereted, csökkentsd a mennyiségét.
Öntsd hozzá a tejszínt, majd szórd bele a reszelt lime héjat. Folyamatos keverés mellett főzd alacsony hőfokon 5-7 percig, amíg a szósz besűrűsödik.
A tejszínt ne forrald fel, mert kicsapódhat. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett sűrítsd be.
Ízesítsd sóval ízlés szerint. Ha simább állagot szeretnél, pürésítsd botmixerrel, de darabosan is tálalható.
A szósz hűtés közben még sűrűsödni fog, ezért vedd figyelembe a kívánt állagot.
A kész szószt hagyd kicsit hűlni, majd tálald palacsintákhoz, süteményekhez vagy grillezett húsok mellé. Hűtőben tárolva akár 3 napig is frissen tartható.
A lime levét óvatosan adagold, mert túl soktól savanyú lehet a szósz. A tejszín helyett használhatsz növényi tejszínt is a vegán változatért.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.