Fahéjas-citromos torta tálalva

Fahéjas-citromos torta

A fahéj és a citrom ízkombinációja a hagyományos sütemények között is különleges helyet foglal el. A fahéj melegséget ad a tésztának, míg a citrom frissessége kellemes kontrasztot teremt. Az egyik legfontosabb titok a tojások alapos habosítása és a megfelelő sütési hőmérséklet betartása, hogy a torta tökéletesen omlós legyen. Ez a recept kiváló választás különleges alkalmakra, de egy hűvös őszi délutánon egy csésze forró ital mellett is remek desszertként szolgálhat.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
2600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Liszt
150 g Cukor
100 g Vaj
3 db Tojás
1 tk. Sütőpor
1 tk. Fahéj
1 db Citromhéj
50 ml Citromlé
1 cs. Vaníliás cukor
100 ml Tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a vaníliás cukrot.

    A sütőport érdemes átszitálni a liszttel, hogy ne legyen csomós a tészta.

    2

    Egy másik tálban a puha vajat és a cukrot habosítsd fel, majd egyenként add hozzá a tojásokat, minden hozzáadás után jól elkeverve.

    A vaj legyen szobahőmérsékletű, így könnyebben habosítható. A tojásokat egyesével add hozzá, hogy a tészta ne csapódjon ki.

    3

    Reszeld bele a citrom héját, facsard ki a levét, majd keverd bele a vajas-tojásos keverékbe.

    A citrom héját alaposan mosd meg, mielőtt lereszeled, és csak a sárga részét reszeld, mert a fehér része keserű lehet.

    4

    Fokozatosan add hozzá a száraz hozzávalókat a nedves keverékhez, majd öntsd hozzá a tejet, és keverd homogén állagúra a tésztát.

    A száraz és nedves hozzávalókat felváltva add hozzá, hogy a tészta ne legyen csomós. Ne keverd túl a tésztát, csak addig, amíg összeáll.

    5

    Öntsd a masszát kivajazott és lisztezett tortaformába, majd egyengesd el a tetejét.

    A tortaformát alaposan vajazd ki és lisztezd be, hogy a torta ne ragadjon le. Használhatsz sütőpapírt is az aljára.

    6

    Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 35-40 percig, amíg a tűpróba tiszta nem marad.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a tortára. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával. A tűpróbával ellenőrizd, hogy a közepe is megsült-e.

    7

    Hagyd teljesen kihűlni a tortát, mielőtt szeleteled vagy díszíted.

    A tortát rácson hagyd kihűlni, hogy ne párásodjon be az alja.

    8

    Tálalás előtt porcukorral meghintheted, vagy készíthetsz citromos cukormázat a tetejére.

    A citromos cukormázhoz keverj össze porcukrot citromlével, amíg sűrű, de folyékony mázat nem kapsz.